Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Faisal Nasser/Ritzau Scanpix
Foto: Faisal Nasser/Ritzau Scanpix

Med app'en Absher kan saudiske mænd få en besked, hvis deres koner eller døtre rejser gennem en lufthavn

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Apple og Google under kritik: App lader saudiske mænd spore kvinder

Apple og Google kritiseres for at bidrage til undertrykkelse af kvinder, fordi de tilbyder en mobilapplikation, der lader saudiske mænd kontrollere kvinders færden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En app er kommet i søgelyset, efter en amerikansk senator og flere humanitære organisationer har kritiseret Apple og Google for at bidrage til kønsdiskrimination.

Den omdiskuterede app hedder Absher, som kan oversættes til ’javel, hr.’, og blev lanceret af den saudiarabiske regering i 2015. Den er en serviceplatform til mobilen, hvori saudiske borgere kan ordne praktiske gøremål, såsom at betale parkeringsbøder eller bestille et nyt pas.

Men app’en har også funktioner, som lader mænd kontrollere de kvinder, de er værge for. Gennem app’en kan mændene give eller fjerne kvindernes tilladelse til at rejse gennem lufthavne og spore deres færden gennem deres pas.

I app’en kan mændene slå en notifikation til, så de får en besked, hvis en kvinde, de er værge for, rejser igennem en lufthavn.

I Saudi-Arabien er kvinder underlagt ’værge-love’. Det vil sige, at alle saudiske kvinder uanset alder skal have en mandlig værge, som skal give hende tilladelse til blandt andet at få et pas og en uddannelse og blive gift.

App’en kan hentes i AppStore og GooglePlay.

»Rædselsfuld overvågning af kvinder«

Organisationerne Human Rights Watch og Amnesty International har tidligere kritiseret Apple og Google for at tillade app’en. Deres indsats for at få app’en fjernet fra de to platforme fik tidligere på ugen et ekstra boost, da den demokratiske amerikanske senator Ron Wyden sendte et brev til de to virksomheder og tog debatten op på Twitter.

I brevet skriver Ron Wyden, at de to virksomheder er med til »at gøre det nemmere for saudiske mænd at kontrollere sine familiemedlemmer«, og han anmoder dem om at forhindre, at deres virksomheder »bliver brugt af den saudiske regering til at muliggøre den rædselsfulde overvågning og kontrol af kvinder«.

En talsperson fra Google har bekræftet, at virksomheden nu er ved at vurdere, hvorvidt app’en er i overensstemmelse med selskabets politik.

Apple-chef Tim Cook siger, at han ikke var klar over app’ens kontroversielle funktioner.

»Men vi vil selvfølgelig se på det, hvis det er tilfældet«, siger Tim Cook til NPR.

Hala Aldosary, en saudisk aktivist bosat i USA, siger, at det ville betyde meget, hvis virksomhederne ville sende et signal og sige »I er undertrykkende« til de saudiske ledere. Men at fjerne app’en vil ikke fjerne landets værge-love, og de saudiske mænd kan stadig kontrollere kvinderne online.

»App’en er blot et redskab, der har et formål. Men den gør livet for værger lettere«, siger Hala Aldosary til The New York Times.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden