0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Nyancho Nwanri/Ritzau Scanpix
Foto: Nyancho Nwanri/Ritzau Scanpix

Valgmateriale venter på at blive læsset ombord på en lastbil i byen Yola.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nigeria udskyder i 11. time præsidentvalg med en uge

Få timer før valglokalerne skulle åbne lørdag, er præsidentvalget i Nigeria blevet udskudt til næste lørdag.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Få timer før valgstederne efter planen skulle åbne i Nigeria, er lørdagens præsident- og parlamentsvalg i det vestafrikanske land blevet udskudt i en uge til den 23. februar.

Det oplyser Mahmood Yakubu, der er formand for landets valgkommission, natten til lørdag dansk tid.

Udskydelsen er nødvendig for at sikre et frit og retfærdigt valg, forklarer han.

»Kommissionen er kommet til den konklusion, at den planlagte valghandling ikke længere er mulig. Derfor har kommissionen besluttet at rykke præsidentvalget og valget til nationalforsamlingen til lørdag den 23. februar«, siger han.

Nigerias to største partier 'fordømmer' kommissionens beslutning, skriver nyhedsbureauet AFP tidligt lørdag morgen dansk tid. De beskylder gensidigt hinanden for at have orkestreret udsættelsen af valget.

Der mangler stemmesedler

Kort før midnat fredag aften oplyste kilder, at der var opstået problemer med at transportere 'valgmateriale' ud til visse områder af det store land.

»En del resultatark og stemmesedler savnes angiveligt. Vi ønsker at have nøje styr på alt materiale«, sagde et medlem fra valgkommissionen.

En kilde i regeringen forklarede, at 'der vil blive sat spørgsmålstegn ved legitimiteten af hele valgprocessen', hvis der ikke er styr på blandt andet stemmesedler.

Kort efter kom det frem, at valgkommissionen var indkaldt til et nattemøde.

Nigeria er med omkring 200 millioner indbyggere det mest folkerige land på det afrikanske kontinent.

Præsident Muhammadu Buhari står over for et tæt valg mod den førende oppositionskandidat, forretningsmanden og tidligere vicepræsident Atiku Abubakar.

Tidligere valg blev også forsinkede

Præsidentvalgene i 2011 og 2015 i Nigeria blev ligeledes forsinket som følge af logistiske og sikkerhedsmæssige udfordringer.

Nigeria har også problemer med ustabilitet og voldshandlinger fra oprørsgrupper flere steder i landet. Fredagen igennem forstærkede myndighederne sikkerheden i det meste landet.

I delstaten Borno i den nordøstlige del af landet blev der udkommanderet kampklædte grupper af politifolk samt sikkerhedsstyrker. Den islamistiske gruppe Boko Haram har i flere år spredt død og ødelæggelse i området med selvmordsbombere og dødelige overfald på hele landsbyer.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden