Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Det var særligt spørgsmål om migration, klima og Brexit, der var på aftenens dagsorden. Sidstnævnte var også det, der optog salen allermest.
Foto: Emma Sejersen

Det var særligt spørgsmål om migration, klima og Brexit, der var på aftenens dagsorden. Sidstnævnte var også det, der optog salen allermest.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Nej, det vil vi ikke have« Danske EU-politikere krydser fingre for et folketingsvalg før 26. maj

Temaer som Brexit, migration og klima splittede Morten Løkkegaard og Margrete Auken, da de tirsdag diskuterede eu-politik. Men én ting var de helt enige om: De håber begge, at folketingsvalget falder før valget til Europa-Parlamentet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det vil være noget bras, hvis folketingsvalget bliver lagt samtidig med valget til Europa-Parlamentet 26. maj.

Det kunne de to spidskandidater, kollegaer og politiske konkurrenter Margrete Auken (SF) og Morten Løkkegaard(V) godt blive enige om, da de tirsdag aften stod ansigt til ansigt foran en stopfyldt foredragssal i Politikens Hus. Begge var klar til at skyde valgforåret i gang.

Her skulle de diskutere de vigtigste dagsordener i europæisk politik: Migration, klima, Brexit og ikke mindst spørgsmålet, alle danske politikere lige nu stiller sig selv: Hvornår kommer folketingsvalget?

Jeg vil godt gå så lang som at sige, at det er

»Jeg vil godt gå så lang som at sige, at det er fifty-fifty«, sagde en slipseklædt Morten Løkkegaard.

Ifølge ham er der to muligheder: Enten udskriver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) folketingsvalg medio-marts. Ellers venter han til 26. maj – samme dag som valget til Europa-Parlamentet.

Større valgdeltagelse, men mindre Europa-fokus

Sidstnævnte mulighed var ikke én, der huede Europa-veteranen Margrete Auken.

»Det ville være en fordel for mit parti, fordi vores (SF’s, red.) position som dét Europa-engagerede venstrefløjsparti ville blive tydeligere. Men jeg tror, det bliver svært at holde de to valgkampe samtidig«, sagde Margrete Auken og afsluttede med et:

»Nej, det vil vi ikke have«.

Morten Løkkegaard kunne ligeledes se ulemper ved, at et folketingsvalg kolliderer med et parlamentsvalg.

Nej, det vil vi ikke have

»Ulemperne er til at få øje på. I det øjeblik, de tunge drenge begynder at rulle ind med skyts såsom sundhedsreformer, velfærd og hvad ved jeg, bliver der ikke meget plads til Europa. Og dermed bliver vi tromlet over, som vi er blevet så mange gange før«.

Men:

»Der er også fordele. En af de helt åbenbare er, at valgdeltagelsen stiger – endda markant«.

I det øjeblik de tunge drenge begynder at rulle ind med skyts såsom sundhedsreformer, velfærd og hvad ved jeg, bliver der ikke meget plads til Europa.

Ved det seneste parlamentsvalg i 2014 lå valgdeltagelsen på 42,6 procent, mens den ved det seneste folketingsvalg i 2015 lå på 85,8 procent.

Ifølge Morten Løkkegaard er det en succes, hvis bare valgdeltagelsen til parlamentsvalget som konsekvens af et sammenstød med folketingsvalget vil snige sig op omkring de 75 procent.

»Personligt vil jeg foretrække, at det ikke bliver blandet sammen. Det ville være sjovt at få en europakampagne«, sagde Morten Løkkegaard og understregede, at han ikke ved »en pind« mere end alle andre.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden