Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Major: For IS slutter krigen ikke med tab af sidste lomme

Onsdag bliver civile evakueret fra sidste IS-lomme i Syrien. Kampen mod IS skifter karakter, forklarer major.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islamisk Stat (IS) står til at miste den sidste lomme af land, som den militante gruppe har kontrol over i Syrien.

Men for Islamisk Stat er det blot et slag tabt i en lang krig. Det forklarer major og senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) Lars Cramer-Larsen, der har været udsendt til Mellemøsten.

»Islamisk Stats egen historie er, at det her er et tabt slag. Krigen er ikke tabt for dem. Deres målsætning er stadig at få et kalifat. De kalder det selv 'the battle of patience', (en krig om tålmodighed, red.)«, siger han og tilføjer:

»Islamisk Stat vil nu forsøge at genetablere sig selv i de områder, hvor de primært opererer - i grænseområderne mellem Syrien og Irak og etablere støttezoner, få opbakning fra civilbefolkningen, få rekrutteret nye krigere og få fastholdt fortællingen og på den måde starte kampen igen«.

Derfor kommer indsatsen mod Islamisk Stat også til at ændre karakter, forklarer majoren. Nu er det en mere stabiliserende indsats, der skal til.

»Det er i langt større grad et spørgsmål om sociale indsatser, inklusion og regeringsførelse, der gør, at civilbefolkningen vender sig mod bevægelsen. Det ligger i enhver form for oprørskamp«, siger Lars Cramer-Larsen.

Civile, holdt som gidsler, gør sidste slag svært

For nogle uger siden indledte Syriens Demokratiske Styrker (SDF), der kæmper mod Islamisk Stat (IS) med støtte fra USA, det, som den selv betegner som det 'endelige slag' mod Islamisk Stats sidste lomme i Syrien.

Ifølge nyhedsbureauet AP indledte den USA-ledede koalition tirsdag aften luftbombardementer i udkanten af Baghouz for at presse de sidste IS-krigere i området.

Onsdag oplyser SDF, at der evakueres civile fra området. Og det er netop hensynet til civilbefolkningen, som ifølge Lars Cramer-Larsen i virkeligheden bliver holdt som gidsler, der gør slaget svært.

»Det er hensynet til deres sikkerhed og kompleksiteten i, at man selvfølgelig skal undgå unødige civile tab«, siger han.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden