Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mohamed Nureldin Abdallah/Ritzau Scanpix
Foto: Mohamed Nureldin Abdallah/Ritzau Scanpix

Sudan's præsident Omar al-Bashir har afsat landets regering.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sudans præsident erklærer undtagelsestilstand efter opstand

Omar al-Bashir har sat sikkerhedsstyrker ind mod massive demonstrationer og afsat regeringen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sudans præsident, Omar al-Bashir, erklærer national undtagelsestilstand og afsætter landets regering. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Undtagelsestilstanden er seneste forsøg fra den kontroversielle præsident på at stække flere ugers voldsomme demonstrationer mod hans styre.

Bashir, der blandt andet er eftersøgt af Den Internationale Straffedomstol i Haag for sin rolle i folkedrabet i Darfur, har siddet på magten i det afrikanske land siden et militærkup i 1989.

»Jeg annoncerer indførelsen af en undtagelsestilstand i hele landet i et år, sagde Bashir fredag i en tv-transmitteret tale fra præsidentpaladset i hovedstaden Khartoum.

Som et led i undtagelsestilstanden afsatte han samtlige ministre inklusive premierminister Motazz Moussa og guvernørerne i landets 18 provinser.

Der har været massive protester i og omkring hovedstaden og i flere byer siden 19. december. Præsidenten har flere gange bedt militæret om at gribe ind, og mange demonstranter har mistet livet.

Ifølge AFP startede protesterne på grund af en tredobling af brødpriserne i det forarmede land.

Det har dog udviklet sig til en generel protest mod Bashirs 30-årige styre, korruption, økonomisk stagnation og manglende borgerrettigheder.

»Vi opfordrer vores landsmænd til at fortsætte demonstrationerne indtil vores mål med den folkelige opstand er nået. Vi kræver præsidentens afgang, lyder det fra landets største fagforening, der er en af hovedkræfterne bag demonstrationerne.

Sent fredag spredte de store demonstrationer sig til byen Omdurman, hvor sikkerhedspolitiet brugte tåregas mod demonstrante, siger vidner til nyhedsbureauet Reuters.

Sudan har i årtier været plaget af politisk ustabilitet og har været plaget af flere folkelige opstande og borgerkrige.

Ifølge menneskerettighedsorganisationer er regimet i Sudan ansvarlig for massive brud på menneskerettighederne.

Siden 1995 har FN opretholdt en række sanktioner mod landet.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden