Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Oppositionsleder trodser Maduro og bryder rejseforbud

Juan Guaidó, der har erklæret sig som midlertidig præsident, deltog i en støttekoncert i Colombia fredag.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venezuelas oppositionsleder og selvudnævnte midlertidige præsident, Juan Guaidó, brød fredag det rejseforbud, som præsident Nicolas Maduro har indført.

Ifølge nyhedsbureauet AFP deltog Guaidó ved et arrangement i den colombianske grænseby Cúcuta, hvor tusinder var mødt op til en støttekoncert for oppositionen i Venezuela.

»Militæret gjorde det her muligt«, sagde Guaidó til de mange fremmødte.

Det faktum, at militæret har hjulpet oppositionslederen med at krydse grænsen, er endnu et tegn på, at den vigtige støtte til Maduro fra ledende hærchefer i det sydamerikanske land kan være vigende.

Formålet med besøget i Colombia var at presse regeringen i Caracas til at acceptere humanitær nødhjælp til det kriseramte land, der i øjeblikket oplever en akut mangel på medicin og fødevarer.

Maduro har indtil videre nægtet at lade nødhjælpen krydse grænsen. Guaidó har som modsvar opfordret venezuelanerne til at gå på gaden i protest.

Han har desuden sat et mål om få én million borgere til frivilligt at hjælpe med at bringe humanitær nødhjælp ind i landet.

Støtte fra Rusland og Kina

Juan Guaidó er blevet anerkendt som Venezuelas legitime leder af en række lande, herunder USA, EU-lande samt flere af Venezuelas nabolande. Deriblandt Colombia.

Guaidó og en samlet opposition mener, at Maduro og det regerende socialistparti snød ved sidste års præsidentvalg, og at Maduros anden valgperiode dermed er ugyldig.

Maduro har fortsat international støtte fra blandt andre Rusland og Kina.

Få timer efter Guaidós optræden ved koncerten fredag aften lukkede Maduros regering officielt grænsen til Colombia i staten Táchira, der ligger op til Cúcuta.

»På grund af de alvorlige og ulovlige forsøg fra den colombianske regerings side på at bryde med freden og Venezuelas suverænitet, har regeringen (i Venezuela, red.) truffet beslutning om en fuldstændig lukning af alle broer og grænseovergange, der forener vores lande«, lød beskeden fra Venezuelas vicepræsident, Delcy Rodriguez, på Twitter.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden