Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Cuba stemmer om ejendomsret og præsidentskab i ny forfatning

Søndag skal cubanerne stemme om en ny forfatning i landet for første gang siden 1976. Alt tyder på et ja.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cubanerne gør sig klar til for første gang i flere årtier at stemme om en ny forfatning.

Således er flere end otte millioner cubanere registreret til at stemme ved folkeafstemningen søndag. Den nuværende forfatning er fra 1976.

Modsat tidligere afstemninger, hvor regimekritikere har boykottet eller forstyrret valg, opfordrer modstandere af det enerådende kommunistparti, der har regeret siden 1959, denne gang folk til at stemme nej.

Mens den nye forfatning i et begrænset omfang tillader det frie marked og private investeringer, siger den fortsat, at socialismen og kommunismen er den eneste måde, hvorpå 'mennesker kan opnå deres fulde værdighed'.

Folkeafstemningen finder sted på et tidspunkt, hvor USA's præsident, Donald Trump, har intensiveret sine angreb på socialismen, som han kalder 'en sørgelig og tvivlsom ideologi'.

Den cubanske regering, som kontrollerer landets medier, har ført en massiv kampagne, for at folk skal stemme ja til den nye forfatning. Det eneste, regeringen har brug for, er et simpelt flertal.

Mindre opbakning

I 1976 blev Cubas nuværende forfatning stemt igennem med 97,7 procent af stemmerne. Ifølge analytikere ventes den nye forfatning dog at passere med en betydelig mindre opbakning.

»Al denne propaganda har lagt et stærkt pres på folk for at stemme ja. Samtidig har den skabt et billede af, at der er noget galt med dig, hvis du stemmer nej«, siger Carlos Alzugaray, professor på universitetet i Havana.

Privat ejendomsret, ægteskab mellem personer af samme køn samt et mål om at opbygge en socialistisk stat er blandt forslagene i udkastet til den nye reform.

Udkastet fastsætter også nye rammer for præsidentembedet. En præsident skal således være under 60 år, når vedkommende bliver valgt første gang, og kan højst sidde i to femårige perioder i træk.

Kommissionen bag forfatningsreformen er ledet af Raúl Castro, leder af Cubas Kommunistiske Parti og tidligere præsident i landet.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden