Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Okinawa stemmer om kontroversiel flytning af amerikansk base

Flytningen blev allerede vedtaget i 1996, efter amerikanske soldater havde gruppevoldtaget en lokal skolepige.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indbyggerne i Japans sydligste præfektur, Okinawa, skal søndag stemme om en kontroversiel flytning af en amerikansk militærbase fra et tætbefolket område til en afsides del af øen.

Afstemningen er ikke-bindende, men ses som stærkt symbolsk. Spørgsmålet er blandt andet, hvilken effekt afstemningens resultat vil have, selv hvis modstandere af flytningen - herunder Okinawa-guvernør Denny Tamaki - skulle sejre.

På stemmesedlen bliver indbyggerne spurgt, om de støtter en plan om at flytte Marine Corps Air Station Futenma fra byen Ginowan til et fjerntliggende kystområde på øen.

Oprindeligt kunne indbyggerne kun stemme ja eller nej til flytningen, men grundet protester fra adskillige byer med tætte forbindelser til den centrale regering i Japan har indbyggerne nu også mulighed for at stemme blankt.

Valgstederne åbnede tidligt søndag morgen lokal tid. Godt 1,1 million indbyggere i Okinawa er stemmeberettiget.

Ifølge nyhedsbureauet Jiji Press havde omkring 20,5 procent af de stemmeberettigede indbyggere allerede afgivet deres stemme ved en tidlig afstemning lørdag.

»De bruger rigtig mange skattepenge og arbejdskraft på denne folkeafstemning, på trods af at resultatet ikke har nogen juridisk magt. Så jeg synes, at vi bør benytte lejligheden til at tænke grundigt over dette spørgsmål«, siger Yuki Miyagaki efter at have afgivet sin stemme på en lokal skole.

Test af demokratiet

Selv om folkeafstemningen ikke er juridisk bindende, er det vigtigt, at folk i Okinawa får mulighed for at udtrykke deres ønske gennem afstemningen.

Det mener Jun Shimabukuro, der er professor ved Ryukyu University i Okinawa.

»Det kan være en test af, om demokratiet virker i Japan«, siger Shimabukuro.

Flytningen af luftbasen Marine Corps Air Station Futenma fra Ginowan til Nago cirka 50 kilometer værk blev allerede vedtaget i 1996. Det skete, da USA forsøgte at lægge en dæmper på de lokales vrede, efter at amerikanske soldater havde gruppevoldtaget en lokal skolepige.

Men planen om at flytte basen har trukket i langdrag grundet modstand fra den lokale opposition.

Basen har skabt spændinger i forholdet mellem USA og Japan og været årsag til mange klager fra lokale beboere. Det gælder alt fra klager over støjgener, militære ulykker og kriminalitet begået af amerikanske soldater.

Japans premierminister, Shinzo Abe, har lovet, at en flytning af basen vil komme disse bekymringer til livs, men for mange indbyggere i Okinawa er det ikke nok. De vil have basen flyttet til et andet sted i Japan.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden