0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Adnan Abidi/Ritzau Scanpix
Foto: Adnan Abidi/Ritzau Scanpix

Indiens forsvarsminister, Nirmala Sitharaman, fotograferet, efter at hun forlader et regeringsmøde i New Dehli her til morgen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indien angriber Pakistan med kampfly

De seneste ugers spænding mellem de to atommagter er nu brudt ud i åben konfrontation.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Indiske kampfly har tirsdag morgen angrebet mål i Pakistan, bekræfter både den indiske og pakistanske regering ifølge flere medier.

Avisen New York Times citerer det indiske nyhedsbureau Asian News International for, at 12 Mirage-jetfly fra det indiske luftvåben kastede bomber med tilsammen 1.000 kilo sprængstof ned over en formodet terrorlejr på den pakistanske side af grænsen.

Det er uklart, om der er dræbte eller sårede, men en talsmand for den pakistanske hær, Asif Ghafoor, har lagt billeder ud på Twitter, som viser flere bombekratere.

Han siger ifølge New York Times, at de indiske jetfly smed deres bomber ved byen Balakot tæt ved grænsen mellem Indien og Pakistan. Kort tid efter blev de konfronteret af pakistanske jetfly.

Pakistans forsvar siger, at der ikke er sårede eller dræbte efter angrebet, ligesom at der ikke er sket materielle skader på grænseovergangen.

Samtidig hævder andre kilder i den pakistanske regering over for News 18, at der er over 200 sårede eller døde.

Dette er ikke bekræftet fra officielt hold.

Angrebet blev senere kommenteret af den indiske landbrugsminister Gajendra Singh Shekhawat på Twitter.

»Luftvåbnet udførte tidligt i morges luftangreb mod terrorlejre på tværs af Line of Control (den uofficielle grænse mellem den indisk-kontrollerede og den pakistansk-kontrollerede del af Kashmir, red.) og ødelagde dem fuldstændigt«, skriver Gajendra Singh Shekhawat.

Ifølge den indiske tv-kanal News 18 har kampfly fra Indien krydset grænsen, som deler regionen. Kampflyene skal have udført et angreb mod en gruppe, der for nylig dræbte 40 indiske soldater. Tv-kanalen henviser til unavngivne pakistanske regeringskilder.

Anonyme kilder i det indiske luftforsvar oplyser, at der blev brugt droner og et ton tunge bomber i angrebet.

Det pakistanske forsvar beskylder Indien for at have krænket luftrummet over den pakistansk-kontrollerede del af Kashmir.

Terrorangreb har forværret gammel konflikt

Spændingerne mellem Indien og Pakistan er den seneste tid steget kraftigt, efter at en selvmordsbomber tidligere på måneden angreb en militærkonvoj i den indisk kontrollerede del af Kashmir, som kostede omkring 40 indiske soldater livet.

Angrebet var det værste i Kashmir i tre årtier. Efterfølgende beskyldte den indiske regering den pakistanske terrororganisation Jaish-e-Mohammed for at stå bag angrebet. Selv påtog organisationen sig også offentligt ansvaret for angrebet.

Den indiske premierminister Narendra Modi lovede derpå at komme med »et passende svar« mod Pakistan, hvilket få dage efter fik den pakistanske premierminister, Imran Khan, til at sige, at et indisk angreb ikke ville give Pakistan anden mulighed end at svare igen.

Annonce

Militær spiral

Med morgenens angreb kan de to lande derved være blevet kastet ud i en militær spiral, som vil vække stor international bekymring, fordi både Pakistan og Indien har atomvåben. Tre gange tidligere har de to lande været i krig med hinanden og dertil kommer adskillige militære træfninger gennem de seneste årtier.

Selv har Pakistan afvist at være involveret i terrorangrebet tidligere på måneden, samtidig med at Indien ikke har fremlagt nogen beviser, der kæder angrebet sammen med organisationen Jaish-e-Mohammed.

Men den indiske premierminister Narendra Modi er under stort pres, fordi der i foråret skal være valg i Indien, og fordi han hidtil har slået sig op på en stærk hindunationalistisk kurs med hårde udfalde mod ærkefjenden Pakistan.

Den indiske frustration øges af, at Pakistan ifølge sikkerhedseksperter tillader Jaish-e-Mohammed at operere frit i landet.

Mange iagttagere havde dog forudset, at Narendra Modi ikke ville turde hævne terroraktionen i Kashmir med et militært angreb på grund af de storpolitiske implikationer, en militær konflikt mellem to atommagter øjeblikkeligt vil udløse.

Mens Indien og USA de seneste år er rykket stadig tættere på hinanden, har Pakistan i stigende grad vendt sig fra USA og i stedet søgt mod Kina, der har investeret milliarder af kroner i landet.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden