0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Khaled Abdullah/Ritzau Scanpix
Foto: Khaled Abdullah/Ritzau Scanpix

Børn giftes bort i afmagt i Yemen på grund af landets humanitære krise.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Yemen har brug for hjælp

26 mia. kr. er beløbet, der kræves, hvis yemenitterne skal have basale humanitære behov dækket, lød det ved tirsdagens FN-konference.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Forestil dig en familie med 13 børn. Mange munde skal mættes, og pengene er få. Ville du gifte den yngste af dine døtre bort for at kunne brødføde resten af familien?

Dilemmaet er et billede på den desperation, som rammer mange familier i Yemen, der er præget af den værste humanitære krise i verden i dag. Og det viser et valg, som ingen forældre burde stå i, men som hjælpeløse mødre og fædre ifølge udviklingsorganisationen Oxfam Ibis alligevel er nødt til at overveje.

»At overleve kræver penge, og der er nogle familier, som er nået dertil, at de gifter deres yngre døtre væk, fordi det giver dem en medgift. Det er helt forfærdeligt, og i vores øjne er det helt klart et eksempel på den afmagt, som eksisterer i landet«, siger Oxfam Ibis’ danske generalsekretær, Kristian Weise.

Der skal ske noget nu, hvis landet og dets desperate indbyggere skal have en chance for at komme på fode igen, mener Kristian Weise, som frygter, at mange risikerer at dø, hvis der ikke sker noget snart.

I Yemen har 24 millioner mennesker desperat brug for hjælp. I et land, hvor der bor lidt over 28 millioner, svarer det til 80 procent af befolkningen. Sådan lød det ved tirsdagens donorkonference i Gèneve, som flere af FN’s medlemslande deltog i, hvor fokus var situationen i det krigshærgede land.

»Derudover fremlagdes en plan for det ansvar, som verdens lande har for at sikre freden i Yemen. Fokus har helt klart været på alle de mennesker, som lige nu ikke kan få mad og rent drikkevand«, fortæller landedirektør i Oxfam Yemen Muhsin Siddiquey, der var til stede ved konferencen.

Fokus har helt klart været på alle de mennesker, som lige nu ikke kan få mad og rent drikkevand

At implementere FN’s humanitære plan for Yemen i 2019 kræver godt 26 milliarder kroner fra FN’s medlemslande. Under konferencen blev der offentliggjort løfter om støtte på 17 milliarder kroner i år. Penge, der skal bruges til at sikre helt basale humanitære behov.

Genåbning af lufthavn

Penge er dog ikke nok. Situationen i Yemen skriger på et politisk pres på de involverede krigsparter, Saudi-Arabien og Iran, mener Mushin Siddiquey.

»Det er ekstremt vigtigt, at lufthavnen i Sanaa (Yemens hovedstad, red.) bliver åbnet. Det vil åbne for importen af fødevarer og medicin, som befolkningen er dybt afhængig af lige nu«, siger Mushin Siddiquey.

Det samme gør sig gældende for havnebyen Hudaydah, der har været blokeret i en længere periode, hvorfor nødhjælp ikke har kunnet finde vej til de millioner af mennesker, der er på flugt.

Saudi-Arabien har involveret sig med både kampfly og soldater på jorden, mens Iran støtter houthierne uden at have hverken fly eller soldater med i krigen. Med andre ord kæmper de i en såkaldt stedfortræderkrig. Derfor er konflikten ekstremt kompliceret, mener Kristian Weise.

»Hvis situationen fortsætter, er der formentlig mange flere mennesker, som dør«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden