0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

'Bagstopperen' kort fortalt: En forsikringsordning, der helst aldrig skal bruges

Modstanden mod Theresa Mays skilsmisseaftale med EU skyldes i høj grad aftalens såkaldte bagstopper, som mange i det konservative regeringsparti frygter vil holde Storbritannien bundet af EU’s regler i årevis efter Brexit.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Grænsen mellem Nordirland og Irland kan trækkes et sted i floden mellem de to byer Belcoo og Blacklion.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kort fortalt er ’bagstopperen’ en forsikringsordning, der skal forebygge en hård grænse mellem Irland og Nordirland ved at beholde Storbritannien i en toldunion med EU også efter Brexit.

Bagstopperen træder i kraft efter Brexits overgangsperiode og senest i 2023, og kun hvis det ikke forinden er lykkedes Storbritannien og EU at finde alternative arrangementer, der overflødiggør ordningen.

Problemets kerne er, at der efter Brexit vil være behov for at kontrollere varer, der kommer over grænsen til Irland fra Nordirland, da Nordirland som en del af Storbritannien til den tid ikke længere vil være bundet af EU’s regler og standarder. Kontrol ved grænsen vil hæmme den omfattende handel over grænsen og kan desuden risikere at forstyrre freden, der blev indgået med langfredagsaftalen i 1998.

Tanken bag bagstopperen er at lade Nordirland forblive en del af EU’s toldområde med fortsatte krav om, at varer skal leve op til EU-regler. På den måde vil der efter Brexit ikke være behov for yderligere kontrol på grænsen, hvorfor en hård grænseovergang kan undgås.

Ulempen ved arrangementet er, at resten af Storbritannien fortsat vil stå uden for toldordningen og dermed muligvis afvige fra EU’s produktstandarder, hvorfor der vil være behov for visse kontroller mellem Nordirland og resten af Storbritannien.

For at undgå behov for en sådan intern britisk kontrol i Det Irske Hav, er løsningen blevet at holde hele Storbritannien i en form for toldunion med EU efter Brexit. Hvis det altså ikke forinden er lykkedes at finde en aftale om det fremtidige forhold, der gør, at forsikringsordningen aldrig kommer i brug.

Kilde: The UK in a Changing Europe.

<

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts