0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Grænsen mellem Nordirland og Irland kan trækkes et sted i floden mellem de to byer Belcoo og Blacklion.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Bagstopperen' kort fortalt: En forsikringsordning, der helst aldrig skal bruges

Modstanden mod Theresa Mays skilsmisseaftale med EU skyldes i høj grad aftalens såkaldte bagstopper, som mange i det konservative regeringsparti frygter vil holde Storbritannien bundet af EU’s regler i årevis efter Brexit.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kort fortalt er ’bagstopperen’ en forsikringsordning, der skal forebygge en hård grænse mellem Irland og Nordirland ved at beholde Storbritannien i en toldunion med EU også efter Brexit.

Bagstopperen træder i kraft efter Brexits overgangsperiode og senest i 2023, og kun hvis det ikke forinden er lykkedes Storbritannien og EU at finde alternative arrangementer, der overflødiggør ordningen.

Problemets kerne er, at der efter Brexit vil være behov for at kontrollere varer, der kommer over grænsen til Irland fra Nordirland, da Nordirland som en del af Storbritannien til den tid ikke længere vil være bundet af EU’s regler og standarder. Kontrol ved grænsen vil hæmme den omfattende handel over grænsen og kan desuden risikere at forstyrre freden, der blev indgået med langfredagsaftalen i 1998.

Tanken bag bagstopperen er at lade Nordirland forblive en del af EU’s toldområde med fortsatte krav om, at varer skal leve op til EU-regler. På den måde vil der efter Brexit ikke være behov for yderligere kontrol på grænsen, hvorfor en hård grænseovergang kan undgås.

Ulempen ved arrangementet er, at resten af Storbritannien fortsat vil stå uden for toldordningen og dermed muligvis afvige fra EU’s produktstandarder, hvorfor der vil være behov for visse kontroller mellem Nordirland og resten af Storbritannien.

For at undgå behov for en sådan intern britisk kontrol i Det Irske Hav, er løsningen blevet at holde hele Storbritannien i en form for toldunion med EU efter Brexit. Hvis det altså ikke forinden er lykkedes at finde en aftale om det fremtidige forhold, der gør, at forsikringsordningen aldrig kommer i brug.

Kilde: The UK in a Changing Europe.

<

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

    Du lytter til Politiken

    3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
    3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

    Henter…

    I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

    Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

  • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

    Du lytter til Politiken

    2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
    2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

    Henter…

    Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

  • Claus Nørregaard/POLITIKEN

    Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden