Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Yui Mok/PA Archive/PA Images
Foto: Yui Mok/PA Archive/PA Images

David Challen (i midten) og ngo'en Justice for Women har i flere år kæmpet for at få hans mor frikendt for mord. Her er de under en demonstration foran appelrettens bygninger. Nu har de vundet en stor sejr.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Milepæl for psykisk vold: Britisk sag om hammerdrab skal gå om

Sally Challen myrdede sin dominerende mand i 2010. Men en appelret mener, hun blev dømt, uden at hendes sindstilstand medregnedes efter 40 års psykisk nedbrydning.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 65-årige Sally Challen brød i gråd, da hun hørte afgørelsen:

Mere end syv år efter at hun blev idømt en livstidsstraf for at have myrdet sin mand med 22 hammerslag, er kendelsen blevet omstødt ved en appeldomstol i London. Nu skal mordsagen gå om, for ifølge afgørelsen blev der ikke lagt vægt på hendes psykiske tilstand.

Dommen, der faldt torsdag aften, er en sejr for især parrets 31-årige søn, David, der i årevis har kæmpet for at få omstødt kendelsen, med den begrundelse at hans mor i årtier blev udsat for ødelæggende psykisk vold fra hans far, Richard. Et forhold, retten i 2011 ikke vægtede højt.

David Challen kaldte det et fantastisk øjeblik, da han fik at vide, at hans mor får en ny chance.

»Den mishandling, vores mor blev udsat for, blev efter vores mening aldrig anerkendt, og hendes mentale tilstand blev ikke taget i betragtning«, sagde han på et pressemøde efter afgørelsen.

Den nye afgørelse falder, efter at der i 2015 blev indført en ny britisk lov, der gjorde coercive control, tvangskontrol, strafbart. Altså psykisk mishandling, der for eksempel nedbryder en persons selvværd.

Den lov gav nyt håb for Sally Challen og hendes støtter. Og med en milepælsafgørelse i en spektakulær mordsag er det en gang for alle fastslået, at selv i de alvorligste sager er man nødt til at tage psykisk vold med i det samlede billede, lød det torsdag fra Sally Challens advokat, Harriet Winstrich.

»Uanset det endelige udfald af denne sag har vi haft held med at skaffe opmærksomhed og en meget dybere forståelse af begrebet tvangskontrol«, sagde hun ifølge flere britiske medier.

Den britiske lov fra 2015 minder om den, den danske regering i øjeblikket forsøger at få igennem Folketinget. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fremlagde 9. januar et lovforslag, der vil sidestille psykisk vold med fysisk vold.

Et frygteligt ægteskab

Georgina ’Sally’ Challen var kun 15 år, da hun mødte den flere år ældre Richard Challen. Men kort efter den stormende forelskelse begyndte den charmerende mand at vise en tyrannisk og brutal side, har både hun og parrets to børn fortalt.

Den yngste, David, har til flere medier fortalt, at den hovedrige bilsælger igen og igen hånede sin kones udseende, afskar hende fra penge og transport, forbød hende at modsige ham og var hende åbenlyst utro. Han har fortalt, at han væmmedes ved sin far.

I 2010 lå parret i skilsmisseforhandlinger, men mod sønnens ønsker besluttede Sally Challen at klinke skårene. Hun har fortalt, at på et forsoningsmøde kommanderede han hende til at købe ind og lave morgenmad, mens han selv talte i telefon med en gammel flamme. Da hun konfronterede ham med det, bad han hende om at blande sig udenom. Da slog det klik for hende, og hun greb en hammer og slog ham, mens han spiste.

Ngo’en Justice for Women, der har arbejdet sammen med Sally Challens familie om appelsagen, vil nu bruge afgørelsen i flere andre sager. Mindst to af dem er mordsager, hvor en kvinde har myrdet en mand, der angiveligt udøvede psykisk terror mod hende.


Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden