Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
 Theresa May fotograferet under sin tale i Grimsby i dag.
Foto: Pool/Ritzau Scanpix

Theresa May fotograferet under sin tale i Grimsby i dag.

Theresa May frygter at brexit aldrig gennemføres

»Hvis parlamentet igen afviser aftale, så er ingenting sikkert. Det vil udløse en krise«, advarer Storbritanniens premierminister.

Internationalt

Et nyt nej til brexitaftalen kan medføre, at Storbritannien ikke kommer til at forlade EU, advarer premierminister Theresa May.

»Parlamentarikerne står over for et historisk valg i næste uge«, siger den britiske regeringsleder, som fredag talte om brexit i den engelske havneby Grimsby.

70 procent i Grimsby stemte ved folkeafstemningen i 2016 for en udtræden af EU.

Tirsdag den 12. marts stemmer de britiske parlamentarikere for anden gang om premierminister Theresa Mays brexitaftale.

May advarer på det stærkeste de folkevalgte mod at stemme nej til aftalen for anden gang.

»Hvis parlamentet igen afviser aftalen, så er ingenting sikkert. Det vil udløse en krise«, siger hun og appellerer til EU om at 'give sig blot en smule mere' i forhandlingerne om hendes brexitaftale.

Nyt nej i parlamentet udløser to alternativer

Et overvældende flertal af parlamentarikerne sagde nej til aftalen, da den var til afstemning for første gang i januar.

May siger, at der ved et nyt nej vil være to alternativer.

Det ene vil være, at briterne forlader EU som planlagt den 29. marts, men uden at have en aftale med EU på plads. Den anden vil være at udsætte brexit.

»Men en sådan udsættelse vil ikke løse nogen problemer i sig selv«, advarer May.

»Tværtimod vil en udsættelse kun betyde mere forhaling - både internt i britisk politik og i relationerne mellem EU og Storbritannien«.

Hun advarer om, at der kan komme nye betingelser fra EU i tilfælde af en udsættelse. Hun frygter også, at kravet om en ny EU-folkeafstemning vinder mere og mere frem i Storbritannien.

» Hvis vi slår ind på den vej, så vil vi måske aldrig komme til at forlade EU i det hele taget«, siger hun.

Men indtil videre har der ikke været mange tegn på, at EU har villet kommet May i møde.

Selve teksten i den brexitaftale, som Mays regering har fået udarbejdet, er ikke til genforhandling. Men Bruxelles er gået med til at forhandle om et tillægsdokument med yderligere garantier og forsikringer om det, som allerede står i selve aftalen.

Den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, tror, at EU vil få skylden, hvis brexitforhandlingerne bryder sammen, og briterne ender med at træde ud uden en aftale.

»Hvis det ender i bitterhed, så tror jeg ærligt talt, at kommende generationer vil sige, at EU håndterede denne situation på en fejlagtig måde«, siger Hunt til BBC.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden