Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Kollage: Rasmus Kamper Vendrup.
Foto: Vincent Kessler

Kollage: Rasmus Kamper Vendrup.

Irlands regering er tilfreds med ekstra aftale mellem Juncker og May

Premierminister Leo Varadkar håber, at det britiske parlament stemmer opdateret aftale om skilsmisse igennem.

Internationalt

Den irske premierminister Leo Varadkar udtrykker tilfredshed med den tillægsaftale, som den britiske premierminister Theresa May og EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker forhandlede på plads Strasbourg sent i aftes om en stor knast i betingelserne for Storbritanniens udtræden af EU.

Aftalen fortolker og forklarer den såkaldte bagstopper i skilsmisseaftalen mellem EU og Storbritannien, som blev indgået i november.

Bagstopperen skal sikre, at der ikke kommer en hård grænse mellem EU-landet Irland og Nordirland, der som en del af Storbritannien efter brexit ikke længere vil være en del af EU.

En stor del af den irske økonomi er afhængig af samhandel med Storbritannien, og Varadkar siger, at tillægsaftalen mellem Juncker og May er »positiv« og ikke sætter spørgsmålstegn ved bagstopperen.

I aften skal det britiske parlament stemme om det sæt betingelser for Storbritanniens udtræden af EU, som May har forhandlet på plads med EU.

May under hård beskydning

Mandagens aftale er et tillæg til den udtrædelsesaftale, som et stort flertal i det britiske parlament allerede forkastede i januar. En af de største knaster er netop spørgsmålet om grænsen og handlen mellem Irland og Storbritannien.

Varadkar siger, at tillægsaftalen skaber en yderligere klarhed omkring det spørgsmål.

»Jeg håber, at det britiske parlament siger god for det i aften«, siger han og opfordrer politikerne i det britiske parlament til at stemme ja.

I det britiske parlament er May under hård beskydning for at lave en aftale med EU, der knytter Storbritannien tæt til EU efter et brexit.

Spørgsmålet er, om tillægsaftalen vil få flertallet til at skifte. Theresa May kalder mandagens aftale for et juridisk bindende tillæg til aftalen fra november, mens kritikere peger på, at den reelt ikke ændrer et komma i den allerede forkastede aftale.

Leo Varadkar siger på et pressemøde, at det er tid til at se fremad og få skabt en ny relation mellem EU og Storbritannien og mellem Storbritannien og Irland. Nu må de britiske parlamentarikere tænke grundigt over, hvad de vil stemme, siger han.

I det nordirske parti, Democratic Unionist Party, der er støtteparti for Theresa Mays regering, siger formand Arlene Foster, at hun ikke ønsker en forhastet afgørelse om en aftale om brexit, mens partiets talsmand for brexit, Sammy Wilson, ifølge Belfast Telegraph mener, at den ny aftale ser ud til ikke at leve op til de løfter, som May har givet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden