Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Originalfotos: Vincent Kessler/Ritzau Scanpix, Emmanuel Dunand/Ritzau Scanpix. Kollage: Rasmus Vendrup

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kronjurist: Ændret skilsmisseaftale reducerer, men fjerner ikke risiko for, at Storbritannien bindes til EU

Ny aftale mellem Theresa May og Jean-Claude Juncker rummer ingen fundamentale ændringer, konstaterer regeringsrådgiver Geffroy Cox.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den britiske regerings øverste juridiske rådgiver, Geoffrey Cox, skriver i en ny vurdering, at tillægsaftalen til skilsmisseaftalen mellem EU og Storbritannien ikke fjerner risikoen for, at landet fortsat og på ubestemt tid vil være underlagt regler fra EU.

Tillægsaftalen, som Theresa May forhandlede på plads med kommissionsformand Jean-Claude Juncker sent mandag aften, »reducerer« ganske vist risikoen, men giver ikke Storbritannien den juridiske ret til at trække sig ud af aftalen på et senere tidspunkt uden godkendelse fra EU.

Dermed risikerer briterne altså at være bundet til EU på ubestemt tid trods sit exit fra unionen.

Vurderingen kommer, få timer før det britiske parlament skal tage stilling til skilsmisseaftalen, som Theresa May er kommet hjem med fra mødet med Juncker i Strasbourg.

I januar stemte et flertal i parlamentet nej til den første udgave af skilsmisseaftalen, og siden har May forsøgt at få lavet en aftale, der vil være mere spiselig for hendes modstandere i det britiske parlament.

Bagstopperen spøger

Den store knast er spørgsmålet om den såkaldte bagstopper, der skal forebygge en hård grænse i den politisk følsomme region (ml. Nordirland og Irland) ved at lade Storbritannien forblive i en toldunion med EU efter brexit.

Tillægsaftalen fortolker og forklarer blandt andet, hvordan denne bagstopper skal forstås. Theresa May håber, at hendes aftale med Juncker vil få flertallet til at tippe, så Storbritannien kan forlade EU med en aftale, der ikke afskærer ø-riget totalt fra den europæiske union. Hendes modstandere peger på, at aftalen udvander det brexit, som den britiske befolkning har stemt igennem.

Og nu konstaterer den juridiske rådgiver Geoffrey Cox altså, at Storbritannien ikke har nogle »internationalt juridisk gældende midler« til at hoppe fra brexit-aftalen med EU.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden