0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Originalfotos: Vincent Kessler/Ritzau Scanpix, Emmanuel Dunand/Ritzau Scanpix. Kollage: Rasmus Vendrup

Kronjurist: Ændret skilsmisseaftale reducerer, men fjerner ikke risiko for, at Storbritannien bindes til EU

Ny aftale mellem Theresa May og Jean-Claude Juncker rummer ingen fundamentale ændringer, konstaterer regeringsrådgiver Geffroy Cox.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den britiske regerings øverste juridiske rådgiver, Geoffrey Cox, skriver i en ny vurdering, at tillægsaftalen til skilsmisseaftalen mellem EU og Storbritannien ikke fjerner risikoen for, at landet fortsat og på ubestemt tid vil være underlagt regler fra EU.

Tillægsaftalen, som Theresa May forhandlede på plads med kommissionsformand Jean-Claude Juncker sent mandag aften, »reducerer« ganske vist risikoen, men giver ikke Storbritannien den juridiske ret til at trække sig ud af aftalen på et senere tidspunkt uden godkendelse fra EU.

Dermed risikerer briterne altså at være bundet til EU på ubestemt tid trods sit exit fra unionen.

Vurderingen kommer, få timer før det britiske parlament skal tage stilling til skilsmisseaftalen, som Theresa May er kommet hjem med fra mødet med Juncker i Strasbourg.

I januar stemte et flertal i parlamentet nej til den første udgave af skilsmisseaftalen, og siden har May forsøgt at få lavet en aftale, der vil være mere spiselig for hendes modstandere i det britiske parlament.

Bagstopperen spøger

Den store knast er spørgsmålet om den såkaldte bagstopper, der skal forebygge en hård grænse i den politisk følsomme region (ml. Nordirland og Irland) ved at lade Storbritannien forblive i en toldunion med EU efter brexit.

Tillægsaftalen fortolker og forklarer blandt andet, hvordan denne bagstopper skal forstås. Theresa May håber, at hendes aftale med Juncker vil få flertallet til at tippe, så Storbritannien kan forlade EU med en aftale, der ikke afskærer ø-riget totalt fra den europæiske union. Hendes modstandere peger på, at aftalen udvander det brexit, som den britiske befolkning har stemt igennem.

Og nu konstaterer den juridiske rådgiver Geoffrey Cox altså, at Storbritannien ikke har nogle »internationalt juridisk gældende midler« til at hoppe fra brexit-aftalen med EU.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?