Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Michel Barnier lagde ikke skjul på, at det kan ende med et rodet og kaotisk brexit, da han i dag talte i Europa-Parlamentet.
Foto: Vincent Kessler/Ritzau Scanpix

Michel Barnier lagde ikke skjul på, at det kan ende med et rodet og kaotisk brexit, da han i dag talte i Europa-Parlamentet.

EU's topforhandler om Brexit: Kun Storbritannien kan bringe sig ud af dødvandet

EU kan ikke rykke sig længere for at imødekomme modstand mod skilsmisseaftalen, fastslår EU’s chefforhandler Michel Barnier. I det britiske parlament siger finansminister Philip Hammond, at usikkerhed om brexit må stoppe: Den er skadelig for britisk økonomi.

Internationalt

»Vi kan ikke strække os længere«.

Sådan lød det i dag fra den franske politiker Michel Barnier, der er EU’s chefforhandler med Storbritannien i spørgsmålet om Brexit.

Under et møde i Europa-Parlamentet i Strasbourg gjorde han det klart, at bolden ligger hos briterne, efter at et stort flertal i det britiske parlament for anden gang stemte nej til den aftale om Brexit, som premierminister Theresa May er kommet hjem med fra forhandlinger med EU.

Han betonede, at Underhuset med sit nej til en aftale igen siger, hvad det ikke vil, i stedet for at foreslå en løsning selv.

»Kun Storbritannien kan bringe sig ud af dødvandet [...] Risikoen, for at der ikke bliver en aftale, har aldrig været større. Der er risiko for, at Storbritannien forlader unionen på en kaotisk måde. Jeg beder jer om at lade være med at undervurdere konsekvenserne«, sagde Michel Barnier.

Tillægsaftale flyttede ikke flertallet

EU er gået »så langt som overhovedet muligt« i forsøget på at imødekomme britiske bekymringer om at være bundet til EU på ubestemt tid med skilsmisseaftalen, lød det fra EU’s chefforhandler.

Han talte om den såkaldte bagstopper i aftalen, der skal være en forsikring mod, at der kommer en hård grænse mellem EU-landet Irland og Nordirland, der som del af Storbritannien ryger med ud af EU efter Brexit.

Premierminister Theresa May forhandlede mandag en tillægsaftale hjem med EU’s kommissionsformand Jean-Claude Juncker, der fortolker og forklarer bagstopperen, men lige lidt hjalp det, da det britiske parlament i går skulle stemme om skilsmisseaftalen for anden gang.

Med stemmerne 391 mod 242 fik hun ikke flertal for forslaget, og i dag fælder de britiske aviser en hård dom over premierministeren og konstaterer, at hun står ydmyget tilbage uden autoritet, mens Storbritanniens fremtid er usikker.

Ikke andre mulige aftaler

Jean-Claude Juncker sagde forleden, at briterne ikke får flere chancer, og chefforhandler Michel Barnier sagde i dag noget tilsvarende, da han slog fast, at der ikke er andre mulige aftaler end den, der allerede ligger på bordet.

Senere i dag stemmer det britiske parlament om næste skridt i Brexit. De skal tage stilling til, om Storbritannien skal forlade EU uden en aftale, eller om der skal gøres endnu et forsøg fra britisk side.

Ifølge professor i europæisk politik ved Københavns Universitet Marlene Wind er det mest sandsynlige, at resultatet bliver et nej til at forlade unionen uden en aftale.

I dette tilfælde vil der i morgen følge endnu en afstemning om, hvorvidt Storbritannien skal bede om en udskydelse af Brexit, der efter planen skal iværksættes om 16 dage, den 29. marts.

Risiko for højere arbejdsløshed og lavere lønninger

Under sin forårstale i parlamentet om den britiske økonomi sagde finansminister Philip Hammond i dag, at Underhuset for alt i verden må undgå at stemme for at forlade EU uden en aftale. Det vil indebære højere arbejdsløshed, lavere lønninger og højere priser i butikkerne.

»Det var ikke det, som det britiske folk stemte for i 2016«, sagde han med henvisning til den afstemning, der skabte flertal for et britisk farvel til EU.

Philip Hammond fortalte desuden, at den økonomiske udsigt for 2019 er blevet mere dyster, formentlig på grund af afmatning i den globale økonomi og usikkerhed omkring brexit. Vi kan ikke tillade usikkerheden om brexit at fortsætte, sagde finansministeren.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden