Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Her ses Benito Mussolini i februar 1943.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EP-formand i modvind efter Mussolini-hyldest: »Jeg er ikke fascist ... Men vi må også være ærlige og sige, at han byggede veje, broer, bygninger, og han vandt mange dele af Italien tilbage«

Antonio Tajani får kritik, fordi han i et italiensk radioprogram roser Mussolinis arbejde med infrastruktur.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Formanden for EU-Parlamentet, italienske Antonio Tajani, er kommet under beskydning efter sin deltagelse i et radioprogram, hvor snakken faldt på Italiens tidligere leder Benito Mussolini.

Det politiske medie Politico citerer radioprogrammet La Zanzara for, at Tajani kaldte dele af Mussolinis handlinger for 'positive', inden han sammen med Adolf Hitler erklærede krig mod resten af verden og indførte racelove.

»Jeg er ikke fascist. Jeg har aldrig været det, og jeg deler ikke hans politiske holdninger. Men vi må også være ærlige og sige, at han byggede veje, broer, bygninger, og han vandt mange dele af Italien tilbage«.

Benito Mussolini - også kaldet Il Duce - var leder af det fascistiske parti, der styrede Italien mellem 1922 og 1943, inden han blev henrettet ved afslutningen af Anden Verdenskrig.

Kritik fra Tyskland og Irland

Udo Bullmann, der er leder af den socialistiske gruppe i parlamentet, kalder Tajanis ord for 'ufattelige'.

»Hvordan kan formanden for EU-Parlamentet ikke genkende fascismens natur? Vi har brug for en hurtig uddybning«, skriver tyske Bullmann på Twitter.

Også fra det irske parlamentsmedlem Lynn Boylan er der kritik.

»Det kan godt være, at Mussolini var skyld i over 430.000 drab, men tjek lige de her veje og broer ud. Helt seriøst, det her er formanden for EU-Parlamentet«, skriver hun.

Erklæret antifascist

Tajani afviser kritikken på sin Twitter-profil. Han skriver, at de, der misforstår hans ord, burde 'skamme sig'.

»Jeg har altid været en erklæret antifascist, og jeg vil ikke acceptere, at der bliver hævdet det modsatte«.

»Det fascistiske diktatur, racelovene og drabene, som de medførte, er det sorteste kapitel i Italiens og Europas historie«, skriver han.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden