Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Britisk soldat anklaget for mord under Bloody Sunday

En tidligere britisk soldat bliver anklaget for mord under Bloody Sunday, hvor 14 katolske demonstranter døde.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Nordirlands anklagemyndighed vil anklage en tidligere britisk soldat for drab under Bloody Sunday i 1972. Her blev 14 katolske demonstranter skudt og dræbt. Det skriver Reuters.

Den tidligere soldat er en af 17 britiske soldater, der er blevet undersøgt i forhold til strafansvar. Han vil blive sigtet for to mord og fire mordforsøg.

Episoden fandt sted i den katolske del af Londonderry - af republikanske irere kaldet Derry. Her blev en fredelig omend ophidset protestmarch beskudt af den britiske hær, og 28 personer blev ramt. 14 døde.

»Vi står i gæld til de soldater, der tjente med mod og ære for at bringe fred i Nordirland«.

»Vi vil yde den tiltalte soldat fuld juridisk og moralsk støtte«, siger Storbritanniens forsvarsminister, Gavin Williamson, ifølge Sky News oven på nyheden.

Han siger yderligere, at man vil kigge på loven, så »vores nuværende og forhenværende personel ikke skal leve i konstant frygt for at blive retsforfulgt«.

De efterladte til de dræbte udtrykker ifølge Sky News skuffelse over, at ikke »alle de ansvarlige« bliver retsforfulgt.

Bloody Sunday var afgørende i eskaleringen af konflikten mellem Storbritannien og den katolske befolkning i Nordirland, der ønskede at slå landet sammen med Irland.

Strid i mange år

Storbritannien havde i årtier udstationeret militær for at hjælpe det lokale politi i kampen mod de irske republikanere.

Bloody Sunday har været genstand for en stribe officielle undersøgelser, da myndighederne længe påstod, at demonstrationen havde været voldelig og skuddene berettigede.

En undersøgelse kort efter episoden fritog de britiske soldater for ansvar. I 1998 - samtidig med fredsaftalen - mellem parterne kaldet Langfredagsaftalen - blev en ny undersøgelse dog påbegyndt.

I 2010 fandt den, at ingen af de dræbte havde været bevæbnede, og at soldaterne efterfølgende løj om forløbet for at dække over sig selv.

Det har siden 1972 været et stort stridspunkt mellem unionister og republikanere i Nordirland.

Konflikten mellem Irland og Storbritannien er flere århundreder gammel. I moderne tid var det optøjer i netop Derry, der udløste det, der er kendt som 'The Troubles'.

Her kæmpede irske nationalister og nordirske unionister fra slutningen af 1960'erne til Langfredagsaftalen i 1998 en langstrakt væbnet kamp, der kostede over 3000 mennesker livet og sårede over 40.000.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden