Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Kilde: Politiken / Reuters / Johannes Skov Andersen

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

49 er dræbt under angreb på moskéer i New Zealand

Under fredagsbønnen blev der åbnet ild mod to moskéer i Christchurch. 49 mennesker er dræbt, og mange er såret. Tre personer er anholdt, en af dem sigtet for drab. En sort dag i vores historie, siger New Zealands premierminister.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opdateret 11.09:

I et nøje planlagt angreb er 49 personer blevet dræbt, og dertil kommer et større antal sårede under angreb på to moskéer i en af New Zealands største byer, Christchurch.

Angrebet skete i forbindelse med fredagsbønnen omkring klokken to lokal tid (klokken to om natten dansk tid), hvor der blev åbnet ild mod bedende muslimer i to moskéer nogenlunde samtidig.

En anholdt formodet gerningsmand er australsk statsborger og er rejst ind i landet for at udføre sit angreb. Politiet er massivt til stede i området og har fundet to bomber på en af de anholdtes bil efter angrebene.

Øjenvidner fortæller, at en sortklædt mand gik ind Al-Noor moskéen, hvor han åbnede ild.

»Dette er en af de mørkeste dage i New Zealands historie«, siger premierminister Jacinda Ardem, der kalder skyderierne for et terrorangreb.

Fredag formiddag dansk tid opdaterede politikommissær Mike Bush dødstallet til 49.

Imamen havde netop begyndt ceremonien i Al-Noor moskéen, alt var stille og roligt, men pludselig begyndte skyderiet i moskéens hovedrum. Folk havde blod på sig, nogle haltede, andre lå stille, mens nogle flygtede ud af moskeen og til de tilstødende lokaler. Skyderiet varede omkring seks minutter, siger et øjenvidne, der opholdt sig i moskeen, ifølge BBC News.

Manifest på nettet

Premierminister Jacinda Ardem oplyste på et pressemøde tidligere på dagen, at 10 personer blev dræbt i en moske på Linwood Avenue, mens 30 er dræbt i Al-Noor moskeen på Deans Avenue. Dertil kommer et større antal sårede. Siden er drabstallet blevet opdateret til knap 50.

Gerningsmanden, der udførte angrebet på Al-Noor moskéen, livestreamede sin ugerning med et kamera spændt på hovedet i en 17 minutter lang video. Premierministeren opfordrer folk til at undlade at se og dele den på sociale medier.

Først blev fire personer anholdt, tre mænd og en kvinde. Siden er en af dem blevet løsladt. Én af de anholdte er sigtet for drab.

De har ikke været i politiets søgelys før nu, oplyser premierministeren, der samtidig gør klart, at angrebene må have været planlagt gennem længere tid. Gerningsmanden, der filmede sin udåd, havde forinden angrebet lagt et 74 sider langt racistisk manifest på nettet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden