0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Dansk kvinde evakuerede børnehavebørn tæt på moské

Ninna Elena Vang arbejder en kilometer fra moskéen, hvor et masseskyderi fandt sted fredag.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danske Ninna Elena Vang var med til at evakuere den børnehave, hvor hun er i praktik, i Christchurch i New Zealand. Børnehaven ligger under en kilometer fra masseskyderiet i den ene af de to moskéer.

»Vi fik at vide, at vi skulle sidde helt stille bag nedrullede gardiner. Nogle af børnene blev bange for sirenerne, mens to af pædagogerne græd, da de troede, de kendte nogle af ofrene«, siger 25-årige Ninna Elena Vang.

Da alarmen lød mellem 13.40 og 14, spredte der sig en uro i børnehaven.

Gerningsmændene var på daværende tidspunkt på fri fod, oplyste de newzealandske myndigheder, og de var på vej i retning mod børnehaven gennem den park, der ligger mellem moskéen og børnehaven.

For børnenes skyld gik Ninna Elena Vang ikke i panik.

»Jeg prøvede at berolige børnene. Men jeg synes, det var vildt, at gerningsmændene var på fri fod så længe, når hele byen var afspærret«, siger Ninna Elena Vang.

Mens det stod på, fik hun en følelse af, at det newzealandske beredskab ikke rustet til en krisesituation af denne karakter.

»Jeg kan ikke forstå, hvorfor politiet ikke fik fat på gerningsmændene før, at det andet skyderi skete«, siger Ninna Elena Vang.

Hvordan kunne det ske?

Først angreb gerningsmændene ved al-Noor moskéen. Efter første skyderi fortsatte de mod Linwood moskéen.

49 har mistet livet, og mindst 20 er alvorligt såret.

I alt var børnehaven evakueret i fem timer, inden de newzealandske myndigheder ophævede det såkaldte lockdown.

Det, der fylder allermest i Ninna Elena Vangs tanker nu, er, hvordan kunne det ske?

»Det er så urealistisk, at det her skete i New Zealand. Det er et af de mest rolige områder, jeg nogensinde har været i«, siger hun.

Ninna Elena Vang opholder sig fortsat i Christchurch, hvor hun fortæller, at flere har valgt at forlade byen, i frygt for at politiet endnu ikke har anholdt alle gerningsmænd.

I skrivende stund har politiet anholdt tre personer. En af dem er sigtet for drabene og fremstilles for en dommer lørdag.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden