Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Geoffroy van der Hasselt/Ritzau Scanpix
Foto: Geoffroy van der Hasselt/Ritzau Scanpix

DEt gik voldssomt for sig i Paris lørdag, hvor 42 demonstranter og 17 politifolk blev såret under gadekampe.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Macron efter voldsomme gadekampe: Vi ser folk som ønsker at ødelægge republikken

42 demonstranter og 17 politifolk blev såret under gadekampe på Champs-Élysées.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Luksusbutikker, restauranter og banker på nogle af verdens mest glamourøse avenuer i Paris var søndag ved at gøre skaderne op efter voldelige demonstrationer vendt mod Frankrigs regering.

Præsident Emmanuel Macron siger, at det er, som om demonstranterne vil 'ødelægge republikken'.

»Det, som skete på Champs-Élysées lørdag, er ikke længere en manifestation. Vi har vore forfatningsmæssige rettigheder. Men vi ser folk, som med alle midler ganske enkelt ønsker at ødelægge republikken, at smadre og tilintetgøre ting, og som risikerer at slå folk ihjel«, siger Macron.

Præsidenten afbrød lørdag en skiweekend i Pyrenæerne, da han blev orienteret om situationen i Paris. Han holdt sent på dagen krisemøde med blandt andre sin indenrigsminister, Christophe Castaner.

Politiet siger, at 42 demonstranter, 17 politifolk og en brandmand blev såret under gadekampene på Champs-Élysées. En række butikker, banker og restauranter blev vandaliseret eller plyndret.

Over 100 mennesker blev anholdt.

Turister tog fotos af ødelæggelserne i det centrale Paris. Butiksruder er smadret, og aktivister har oversprøjtet husmure med graffitislogans vendt mod regeringen.

En Hugo Boss herretøjsforretning og den eksklusive restaurant Fouquet's var blandt de forretninger, som lørdag blev plyndret af maskerede demonstranter.

Tåregas og vandkanoner

Under gadekampene kastede demonstranter sten mod politiet, som beskyttede krigsmindesmærket Triumfbuen. Det udkommanderede politi brugte tåregas og vandkanoner mod demonstranterne.

Indenrigsministeriet anslår, at 10.000 aktivister var på gaden ved den ugentlige protest. Det var markant flere end de omkring 3000 demonstranter, som var på gaden weekenden før.

På nationalt plan anslås det, at 32.200 deltog i demonstrationer. I sidste uge var det 28.600.

'De Gule Veste' repræsenterer blandt andre lærere, arbejdsløse og fagforeninger. Grupperne har i ugevis organiseret protester og aktioner i weekenderne mange steder i landet.

Macron har advaret om et forrået politisk klima. Præsidenten sætter voldelig adfærd i dele af bevægelsen 'De Gule Veste' i forbindelse med ekstremisme og antisemitiske angreb.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden