Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Henry Nicholls/Ritzau Scanpix
Foto: Henry Nicholls/Ritzau Scanpix

Julian Assange er i dag blevet anholdt at britisk politi.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Julian Assange er anholdt af britisk politi

Julian Assange står ifølge USA's justitsministerium til maksimalt fem års fængsel for at have forsøgt at hacke sig ind i regeringscomputer.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Wikileaks-stifter Julian Assange er blevet anholdt af britisk politi og er flyttet fra Ecuadors ambassade i London. Det meddeler den britiske indenrigsminister, Sajid Javid.

Det britiske politi blev inviteret ind på ambassaden, efter Ecuador havde ophævet Assanges asyl, hedder det.

I en video fra Russia Today, som Sky News har smidt op på Twitter, ser man Assange blive ført ud af ambassaden.

Assange har været på Ecuadors ambassade siden 2012.

Den australskfødte Assange frygter at blive udleveret til USA, hvor han risikerer at blive tiltalt for at have offentliggjort hemmelige oplysninger fra de amerikanske krige i Afghanistan og Irak.

Julian Assange står ifølge USA's justitsministerium til maksimalt fem års fængsel for at have forsøgt at hacke sig ind i regeringscomputer. Det skriver Reuters.

Anmodning fra Sverige trukket tilbage i 2017

De svenske myndigheder har tidligere ønsket Assange udleveret for anklager om voldtægt, men anmodningen blev trukket tilbage i 2017.

Det britiske medie The Guardian skriver i dag, at den svenske anklagemyndighed har oplyst, at den senere torsdag vil komme med en udtalelse om dagens anholdelse af Assange.

Storbritannien har dog fastholdt arrestordren på ham. Det skyldes, at WikiLeaks-grundlæggeren ikke overholdt betingelserne for løsladelse mod kaution, da han søgte tilflugt på ambassaden.

Da de svenske myndigheder droppede sagen mod WikiLeaks-stifteren for to år siden, understregede anklager Marianne Ny, at sagen vil kunne genåbnes, hvis Assange vender tilbage til Sverige, før voldtægtssagens forældelsesfrist udløber. Det gør den næste år i 2020. Om anholdelsen af Assange betyder, at de svenske myndigheder rent juridisk og praktisk umiddelbart har mulighed for at hente ham til Sverige, står endnu ikke klart.

Elisabeth Massi Fritz, advokat for en af de svenske kvinder, der anklagede Julian Assange for voldtægt i 2010, har kommenteret anholdelsen.

»Min klient og jeg har netop modtaget nyheden om, at Assange er blevet anholdt. Det er det, vi har ventet og håbet på for næsten syv år, og det er nu sket, og det kommer som et chok for min klient«, siger hun til det svenske medie Expressen og fortsætter:

»Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at sikre os, at anklagemyndigheden genoptager den svenske forundersøgelse, så Assange kan blive udleveret til Sverige og retsforfulgt for voldtægt«.

Tidligere på året kaldte Ecuadors præsident den 47-årige australier for et "nedarvet problem" og udtalte, at han har givet en del besvær for den ecuadorianske regering.

Udtalelsen kom, efter at Assange havde udtrykt støtte til Cataloniens bestræbelser på løsrivelse.

Ecuador gav Assange statsborgerskab i januar. Det var et mislykket forsøg på at sikre ham diplomatisk immunitet, så han kunne forlade ambassaden i London uden at blive anholdt af de britiske myndigheder.

OPDATERES

ritzau/Pol.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden