Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Trump skal som den første møde Japans kommende kejser

USA's præsident bliver den første statsleder, der besøger Japans kommende kejser efter hans indsættelse i maj.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA's præsident, Donald Trump, bliver det første udenlandske statsleder, som skal møde Japans kommende kejser.

Det skriver Det Hvide Hus i en pressemeddelelse.

Trump og hans kone, førstedame Melania Trump, skal møde den japanske kronprins Naruhito, efter at han 1. maj bliver indsat som Japans nye kejser.

Den amerikanske præsident vil være i Japan fra den 25. til den 28. maj.

Her bliver han 'landets første statsgæst efter indsættelsen af hans majestæt kejser Naruhito', siger Trumps talskvinde, Sarah Sanders, i meddelelsen.

Japans nuværende kejser, den 85-årige Akihito, abdicerer den 30. april. Hans ældste søn, den 59-årige kronprins Naruhito, overtager derefter tronen efter sin far.

Akihitos abdicering bliver den første i kejserfamilien i mere end to århundreder.

Akihito, der er blevet opereret i hjertet og behandlet for prostatakræft, sagde i en sjælden tale i 2016, at han frygtede, at alderen måske ville gøre det svært for ham at opfylde sine pligter.

En lov, der blev indført i juni 2017, tillader Akihito at abdicere. Det er ellers normalt et job, som man beholder livet ud.

Frygter politisk pres

Trump vil under besøget også holde et møde med Japans premierminister, Shinzo Abe. De to skal også mødes i Washington den 26. og 27. april.

»Mødet mellem præsident Trump og præsident Abe vil styrke alliancen mellem USA og Japan som en hjørnesten for fred, stabilitet og velstand i stillehavsområdet og i verden«, siger Sarah Sanders.

I Japan er kejserens status er et følsomt emne. Japanernes aggressive angrebskrig i forbindelse med Anden Verdenskrig blev ført i kejser Hirohitos navn. Hirohito, som var far til Akihito, døde i 1989.

Nogle japanere har frygtet, at loven, der giver mulighed for, at en kejser kunne abdicere, ville medføre risiko for, at kejseren kunne udsættes for politisk pres.

Den japanske kejserfamilie har siddet på tronen i over 2600 år.

Kejseren betragtes som guddommelig. Han er ifølge forfatningen et statssymbol og forenende for folket, selv om han ingen formel politisk magt har.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden