Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

92-årig er tiltalt for at have været vagt i nazistisk dødslejr

Han var et »tandhjul« i nazisternes dødsmaskine, lyder anklage mod tidligere SS-vagt i koncentrationslejr.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En 92-årig tysker er torsdag blevet tiltalt for at have været vagt i en af nazisternes dødslejre under Anden Verdenskrig og dermed medvirket til drabet på 5230 personer.

Beskyldningerne mod den tiltalte vedrører grusomheder begået i koncentrationslejren Stutthof, som dengang lå nær Danzig, det nuværende Gdansk i Polen.

Ifølge avisen Die Welt arbejdede han som SS-vagt i lejren fra august 1944 til april 1945.

65.000 af de 110.000 fanger i lejren mistede livet.

Trods den tiltaltes høje alder vil sagen mod ham blive ført ved en ungdomsdomstol, fordi han var 17 år, da han begyndte som vagt i Stutthof.

Har afvist at være nazist

Men sin unge alder til trods så var han ifølge anklagemyndigheden i Hamburg 'et tandhjul i nazisterne drabsmaskine'.

Manden har ifølge Die Welt erkendt, at han arbejdede i lejren, at han vidste besked om gaskamrene, hvor fanger blev aflivet. Sideløbende blev lejrens indsatte systematisk udsultet. Men han nægter at være skyldig.

»Hvilken nytte ville det have haft? De (nazisterne, red.) vil have fundet nogle andre«, skal han have svaret på et spørgsmål om, hvorfor han ikke bad om at kæmpe ved fronten frem for at være lejrvagt.

Den bageruddannede mand har over for politiet også afvist at være nazist. Han havnede ifølge eget udsagn kun i lejren, fordi han led af en hjertesygdom.

I 2018 blev en dengang 94-årig tidligere vagt i Stutthof ligeledes tiltalt for at have medvirket til drab på flere hundrede fanger i lejren.

Stutthof var den lejr, hvor cirka 150 danske kommunister blev deporteret til under Anden Verdenskrig.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden