Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Sikkerhedspersonale i Colombo på Sri Lanka inspicerer resterne af en bil, hvor myndighederne mandag prøvede at demontere en bombe.
Foto: Jewel Samad/Ritzau Scanpix

Sikkerhedspersonale i Colombo på Sri Lanka inspicerer resterne af en bil, hvor myndighederne mandag prøvede at demontere en bombe.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Viceforsvarsminister: Bomberne i Sri Lanka var hævn for massenedskydningen i Christchurch

Islamisk Stat tager - uden beviser - skylden for angrebet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De ødelæggende terrorbombninger på Sri Lanka var ifølge Sri Lankas viceforsvarsminister, Ruwan Wijewardene, et svar på massenedskydningerne i moskeerne i Christchurch på New Zealand.

Tirsdag har han orienteret landets parlament i hovedstaden Colombo om, at den foreløbige efterforskning har vist at, »angrebet var gengæld for angrebet mod muslimer i Christchurch«.

Antallet af dræbte efter bombeangrebet i Sri Lanka er steget til 310. Omkring 500 personer meldes kvæstede.

Under nedskydningerne i Christchurch åbnede en højreradikal mand ild mod bedende muslimer i to moskéer, Linwood-moskéen og al-Noor-moskéen, i Christchurch 15. marts. Han nåede at dræbe 50 personer, inden politiet fik overmandet den mistænkte, en 28-årig australier.

Manden er sigtet for drab på 50 personer og forsøg på drab på 39 personer.

Opdaterede ekstremt indhold

Den britiske avis The Guardian beskriver, at efterretninger har cirkuleret mellem medlemmer af regeringen på Sri Lanka i ugerne op til selvmordsbombningerne om, at et medlem af den gruppe, som anses for at stå bag angrebene, var begyndt at opdatere sine sociale medier med »ekstremt indhold« i efterdønningerne af nedskydningerne på New Zealand.

Terrorforskere har dog, ifølge The Guardian, påpeget, at bombeangrebenes sofistikerede natur og det udstyr, som blev anvendt, sandsynligvis ville have krævet måneders forberedelse. Herunder blandt andet tid til at dimensionere bomberne og prøvesprængninger.

Viceforsvarsminister Ruwan Wijewardene gentog også i sin orientering af parlamentet, at Sri Lankas præmierminister og andre centrale regeringsmedlemmer aldrig blev advaret om muligheden for et betydeligt angreb.

IS tager ansvar - uden bevis

Islamisk Stat hævder desuden at stå bag terrorangrebet.

Islamisk Stats nyhedsbureau Amaq skriver, at gruppen står bag bombeangrebene i Sri Lanka.

Der bliver ikke fremlagt nogen form for bevis eller underbygning af påstanden om, at Islamisk Stat har udført angrebene, som har kostet flere end 320 menneskeliv.

»De, som udførte angrebet vendt mod medlemmer af den USA-ledede koalition og kristne i Sri Lanka dagen før i går, er krigere fra Islamisk Stat«, hedder det.

Det er ikke kendt, at IS tidligere har været aktiv i Sri Lanka, eller at lokale islamistgrupper i landet har haft bånd til gruppen.

»IS-tilhængere fejrer alt, uanset om det er IS eller ej. De fryder sig, når Vesten, kristne eller jøder bliver angrebet«, siger Amarnath Amarasingam, som selv er fra Sri Lanka og er tilknyttet Institute for Strategic Dialogue (ISD). Han har fremsat udtalelsen til det norske nyhedsbureau NTB.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden