Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Skotlands leder er klar på ny afstemning om uafhængighed

I 2014 afviste skotterne uafhængighed fra Storbritannien. Men brexit giver grund til ny afstemning, lyder det.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis Storbritannien forlader EU, bør Skotland holde endnu en folkeafstemning om uafhængighed fra Storbritannien, inden den indeværende valgperiode udløber i maj 2021.

Det siger den skotske leder, førsteminister Nicola Sturgeon, onsdag.

Sturgeon står i spidsen for Det Skotske Nationalparti (SNP). Hun siger, at hun vil forberede lovgivning, der kan bane vej for en ny afstemning.

Skotterne stemte i 2014 også om uafhængighed. Her stemte et flertal for at forblive en del af Storbritannien. Det forestående brexit har dog fået forslaget om skotsk uafhængighed til at blusse op igen.

De skotske vælgere er generelt tilhængere af at forblive en del af EU.

»Inden for dette parlaments levetid bør valget mellem brexit og en fremtid for Skotland som uafhængigt europæisk land blive tilbudt«, siger Sturgeon.

Skotsk uafhængighed blev afvist i 2014

Det var oprindeligt meningen, at Storbritannien skulle træde ud af EU 29. marts. Brexit er dog blevet udskudt til senest 31. oktober, mens premierminister Theresa May kæmper videre for at få landet en aftale i det britiske parlament.

Ved brexitafstemningen i 2016 stemte vælgerne i Skotland og Nordirland for at blive i EU, mens der i England og Wales var flertal for at forlade EU.

Skotland har været en del af Storbritannien i over 300 år. Forslaget om skotsk uafhængighed blev i 2014 afvist med ti procentpoint.

55 procent stemte imod skotsk uafhængighed, mens 45 procent stemte for.

Theresa Mays talsmand har onsdag opfordret Nicola Sturgeon til at respektere skotternes nej i 2014.

Det samme gør den britiske minister for Skotland, David Mundell.

»Nicola Sturgeon bliver ved med at presse på for en splittende forfatningsændring, men det er tydeligt, at de fleste folk i Skotland ikke ønsker en ny folkeafstemning«, lyder det fra David Mundell.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden