Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tusk vil søge lige mange kvinder og mænd til EU-topjob

Det er EU-præsident Donald Tusks personlige ambition at finde kvinder til chefposterne i EU.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da EU-institutionerne for fem år siden skulle besætte en række topposter, blev kun én besat af en kvinde. Det var jobbet som EU's udenrigschef, som italieneren Federica Mogherini fik.

Det skal være anderledes denne gang, mener EU-præsident Donald Tusk, som vil have ligestilling og 'mindst to kvinder', når fem poster skal besættes.

Det synspunkt var der ifølge præsidenten støtte til under et topmøde tirsdag aften i Bruxelles, da stats- og regeringscheferne talte om kriterierne for nomineringer til blandt andet jobbet som formand for EU-Kommissionen.

Blandt regeringscheferne var der ifølge Tusk mange, der talte for kønsligestilling.

»Det er ikke kun min ambition, at der skal være ligestilling. Der var et meget synligt flertal, der som jeg er fast besluttet på dette«.

»En kønsbalance betyder, at der skal være mindst to kvinder. Om det er muligt, må vi se. Det er i det mindste min plan og min personlige ambition«, siger Donald Tusk.

EU-præsidenten påpeger, at der ikke kan være nogen automatik i udvælgelsen. Han henviser dermed til det såkaldte spitzenkandidatsystem, som dele af EU-Parlamentet har forsøgt at gennemtvinge.

At være spidskandidat er ingen diskvalifikation

Logikken er, at hver politisk gruppe i EU-Parlamentet vælger en spidskandidat, og kandidaten fra den gruppe, som efter valget samler et flertal, nomineres til jobbet som formand for EU-Kommissionen.

»Der kan ikke være en automatik«, siger Donald Tusk.

Det samme sagde han efter et EU-topmøde i februar 2018, da stats- og regeringscheferne blev enige om, at de ikke vil acceptere systemet.

EU-traktaten siger, at det er EU-landene som nominerer en kandidat, mens det er EU-Parlamentet, som skal stemme og godkende den nominerede.

Det er imidlertid, siger EU-præsidenten, ingen diskvalifikation at være spidskandidat som Weber eller den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

»Ingen kan udelukkes. At være spidskandidat er ingen diskvalifikation. Tværtimod kan det måske øge ens chance«, siger Tusk.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden