Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Europol advarer om IS-propaganda rettet mod unge kvinder

Efter Islamisk Stats tilbagegang i Irak og Syrien spiller kvindelige tilhængere en langt mere aktiv rolle.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder spiller i langt højere grad en rolle i Islamisk Stat (IS) end tidligere. Både ved frontlinjerne i Irak og Syrien, men også i den militante organisations aktiviteter i vestlige lande.

Sådan lyder analysen fra EU's politiagentur Europol i en netop udgivet rapport, der advarer om de langsigtede konsekvenser for medlemslandenes sikkerhed.

»Bekymringen er, at stigningen i kvinders involvering kan danne grobund for en voldsom forandring af jihadistiske kvinders rolle i fremtiden«, skriver agenturet i en rapport.

Det forklares, at kvindelige tilhængeres rolle i Islamisk Stats 'medieorganisation, moralske politi og sundheds- og uddannelsesindsats' er afgørende for det selvbestaltede kalifats overlevelse.

IS blev i slutningen af 2017 fordrevet fra Irak. I marts i år overgav organisationen sin sidste bastion i Syrien nær landsbyen Baghouz. Men mindre IS-enheder opererer fortsat i Syrien.

Ifølge Europol optræder kvinder 'i meget høj grad' i IS-propaganda både som forfattere til indlæg, men også som primær målgruppe.

Går efter kvinder mellem 16 og 25 år

I takt med organisationens tilbagegang er man begyndt at bruge kvindelige tilhængere som soldater.

»Vi taler specifikt om såkaldte millennials. Propagandaen rettes mod kvinder mellem 16 og 25, der er mere sårbare og kan fanges via sociale medier«, sagde Manuel Navarette, leder af Europols center for terrorbekæmpelse, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Vi taler specifikt om såkaldte millennials. Propagandaen rettes mod kvinder mellem 16 og 25, der er mere sårbare og kan fanges via sociale medier

Og selv om IS stadig fastholder en fundamentalistisk fortolkning af kvinders rolle, så er bevægelsen eksempelvis begyndt at tillade kvinders rejse til blandt andet Syrien uden en mandlig ledsager.

Ifølge nyhedsbureauet dpa udgjorde kvinder 15 procent af de IS-medlemmer, der sidste år blev dømt ved europæiske domstole.

Europol konkluderer i sin rapport, at selv om kvinder stadig ikke i udpræget grad bruges som soldater, så kan 'balancen hurtigt skifte'.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden