Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Justitsminister benægter komplot mod ekspræsident Lula

Den brasilianske justitsminister nægter indblanding i en korruptionssag mod Lula i sin tid som dommer.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brasiliens justitsminister, Sergio Moro, benægter at have samarbejdet med anklagemyndigheden i en korruptionssag mod tidligere præsident Luiz Inacio da Silva, der også kendes som bare 'Lula'.

Under en høring i Senatets retsudvalg onsdag hævder justitsminister Sergio Moro således, at en kriminel organisation står bag en lækage af hans private sms'er som dommer.

Det er blandt andet disse beskeder, der har rejst tvivl om det bevismateriale, der fældede ekspræsident Lula for korruption.

Det var det amerikanske medie The Intercept, der for godt to uger siden kunne fremvise skriftlige korrespondancer mellem daværende dommer Sergio Moro og efterforskere i en korruptionssag mod Lula.

Ifølge mediet skulle dommeren og efterforskerne have samarbejdet om at forhindre Lulas kandidatur ved det brasilianske præsidentvalg i 2018.

Stiller spørgsmålstegn ved ægtheden på sms'er

Lulas dom og efterfølgende fængsling betød, at han ikke kunne stille op. Mange meningsmålinger viste forud for valget, at han ville have haft gode muligheder for at blive genvalgt til en tredje periode som præsident.

Vinderen af præsidentvalget blev i stedet den højrenationalistiske kandidat Jair Bolsonaro, der efterfølgende udpegede Sergio Moro til justitsminister.

Under onsdagens høring sætter Sergio Moro spørgsmålstegn ved ægtheden af de sms'er, som ifølge The Intercept er blevet skrevet af ham.

Samtidig siger han, at drøftelser mellem parterne i en retssag er almindeligt, og at det ikke beviser nogen form for indblanding i udfaldet af sagen.

I korruptionssagen, der har fået navnet Bilvask-sagen, blev Lula fundet skyldig i korruption og hvidvask og fik en fængselsdom på ti år.

Afsløringerne fra The Intercept har ført til krav om Sergio Moros afgang som justitsminister og endda en mulig politiefterforskning.

Lula var præsident i Brasilien fra 2003 til 2011.

ritzau

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden