0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Niklas Halle'n/Ritzau Scanpix
Foto: Niklas Halle'n/Ritzau Scanpix

Nu er der tre kandidater tilbage: Boris Johnson suser videre mod formandsposten

I dag stemmer de britiske konservative om, hvem der bliver den endelige rival til Boris Johnson. Herefter skal 160.000 menige medlemmer afgøre, hvem der skal være partiets nye leder – og 65 millioner briters nye premierminister.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Boris Johnson, Michael Gove og Jeremy Hunt.

Efter den første af dagens afstemninger om, hvem der skal lede det konservative parti og Storbritannien efter Theresa May, står de tre konservative parlamentsmedlemmer tilbage.

Indenrigsminister Sajid Javid måtte nøjes med 34 stemmer og er dermed ude af kampen om at blive de konservatives næste formand og premierminister for Storbritannien.

Som ved de tidligere afstemninger løb forhenværende udenrigsminister og borgmester for London, Boris Johnson med langt de fleste stemmer – 157 blev det til – og dermed halvdelen af de konservative stemmer.

Jeremy Hunt fik 59 stemmer – 5 flere end sidst, mens Michael Gove fik 61 af stemmerne.

Det var 10 flere end gårsdagens afstemning, og første gang Gove slog Hunt igennem de indtil nu fire afstemninger.

Senere i dag stemmer de konservative parlamentsmedlemmer for femte gang - denne gang om, hvem der skal være Boris Johnsons endelige rival.

Johnson: Sidste deadline er 31. oktober

Når de to endelige kandidater til posten som formand for de konservative er fundet blandt partiets 313 medlemmer af Underhuset, er det op til de omkring 160.000 menige partimedlemmer at brevstemme om, hvem de ønsker skal stå i spidsen for partiet og dermed Storbritanniens 65 millioner borgere.

Rory Stewart, som i går blev elimineret fra formandskampen, var den eneste af de tilbageværende kandidater, der blankt afviste, at briterne skulle forlade EU uden en aftale.

Boris Johnson har, senest under tirsdagens tv-debat, slået fast, at han anser den seneste deadline, 31. oktober, som ultimativ – aftale, eller ej, så skal briterne forlade EU den dato.

Jeremy Hunt og Michael Gove ser et Brexit uden en aftale med EU som en mulighed, men fastholder, at det er sidste udvej.

36.000 nye medlemmer siden sidste år

Beslutningen om, hvem der skal være de konservatives næste leder, er der tilsyneladende flere og flere, der ønsker at tage del i. Tusindvis af nye medlemmer er ifølge The Telegraph i løbet af det seneste år strømmet til partiet.

Siden marts sidste år er antallet af medlemmer, der betaler medlemskontingentet på 25 pund årligt, steget med en tredjedel - 36.000 flere har meldt sig ind, og partiet har nu omkring 160.000 betalende medlemmer.

En stigning, men stadig langt fra Labours lidt over 500.000 medlemmer. Og endnu længere til de næsten tre millioner medlemmer de konservative kunne fremvise i begyndelsen af 1950’erne og den omkring ene million, partiet kunne mobilisere i 1970’erne og ´80’erne.

Siden da har tallet været støt faldende.

Det britiske Konservative Parti er ikke vendt tilbage med et svar på Politikens spørgsmål om, hvorvidt partiet i den seneste tid har oplevet yderligere tilgang frem mod den endelige formandsafstemning, der begynder lørdag 22. juni. Herefter går der omkring 4 uger, inden resultatet er klar.

Ifølge en meningsmåling blandt de konservative partimedlemmer, der er foretaget af Yougov fra 11. til 14. juni, mener 77 procent, at Boris Johnson vil være en »god leder« for de konservative.

Blandt dem, der forventer, at de vil stemme konservativt ved et kommende valg, ligger andelen, der mener, at Boris Johnson vil blive en »god premierminister« på 61 procent, mens holdningen deles af 31 procent af befolkningen som helhed.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.