0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

USA lancerer fredsplan for Mellemøsten til 330 milliarder kroner

Det Hvide Hus’ seniorrådgiver Jared Kushner vil i næste uge præsentere sin ’fred til velstand’-plan, der blandt andet skal genstarte fredsprocessen mellem Israel og Palæstina. Planen lanceres et år efter, USA indstillede stort set al bistand til Palæstina.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix
Foto: Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix

Seniorrådgiver Jared Kushner præsenterer dele af sin fredsplan for Mellemøsten i et interview med Reuters. Flere elementer vil blive fremlagt under en workshop i Bahrain tirsda

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Efter årtiers uro vil USA stabilisere Mellemøsten med en gigantisk økonomisk udviklingsplan, som tæller 179 konkrete forretnings- og infrastrukturprojekter. Det skriver Reuters på baggrund af et interview med Det Hvide Hus’ seniorrådgiver Jared Kushner.

»Planen er at investere omkring 50 milliarder dollars (ca. 330 milliarder kroner red.) i regionen. Det vil skabe en million jobs på Vestbredden og i Gaza. Det vil reducere arbejdsløsheden fra omkring 30 procent til et etcifret tal. Det vil halvere fattigdomsraten, hvis planen implementeres korrekt. Det er en 10 års plan, som vil fordoble deres BNP«, siger Jared Kushner om hovedpunkterne i planen til Reuters.

Ifølge Kushner skal over halvdelen af pengene investeres direkte i Vestbredden og Gaza, de stærkt omstridte områder i konflikten mellem Israel og Palæstina. Derudover skal mindre milliardbeløb investeres i Jordan, Egypten og Libanon.

Investeringsplanen lanceres et år efter, at præsident Donald Trump indstillede stort set al amerikansk udviklingsbistand til netop Vestbredden og Gaza. Det er uklart, om den nye plan fuldt ud kompenserer for Trumps nedskæringer i USA’s direkte og indirekte støtte til palæstinenserne.

Den økonomiske krise, som de palæstinensiske autoriteter lever med i dag er et resultat af den økonomiske krig, som er blevet lanceret mod os for at gennemtvinge politiske indrømmelser

Jared Kushner er dog optimistisk og sammenligner planen for Mellemøsten med Marshallplanen efter 2. Verdenskrig. Dengang investerede USA 86 milliarder kroner i 16 europæiske lande i årene 1948-1951, heriblandt Danmark.

»Hvis du kan få hele regionen til at virke, og du kan bevæge varer og folk rundt i stedet for kugler, ammunition og krig, så tror jeg, det vil føre til øgede investeringer i området, bedre jobs, livskval