Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jan Grarup
Foto: Jan Grarup

Tusindvis af familiemedlemmer til IS-krigere befinder sig i Al Hol-lejren i Syrien. 

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FN-chef: IS-krigere og familier bør retsforfølges eller sendes hjem

55.000 IS-krigere og familier bliver tilbageholdt i Syrien og Irak. Kommissær opfordrer lande til at reagere.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fremmedkrigeres familier, der bliver tilbageholdt i Syrien og Irak, bør blive sendt hjem, hvis de ikke bliver retsforfulgt.

Det opfordrer FN's højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, til i en tale mandag. Ifølge højkommissæren bør »lande tage ansvar for deres statsborgere«.

»Udenlandske familiemedlemmer bør tages hjem, medmindre de bliver retsforfulgt for forbrydelser i overensstemmelse med internationale standarder«, siger hun.

Bachelet tilføjer, at det ikke er acceptabelt at holde mennesker fanget i Syrien og Irak uden et retligt grundlag for at gøre det.

Ifølge FN er 55.000 personer fra den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat (IS) inklusive formodede fremmedkrigere og deres familier tilbageholdt.

Michelle Bachelet oplyser, at de tilbageholdte har næsten 50 forskellige nationaliteter, og at 11.000 familiemedlemmer befinder sig i den syriske flygtningelejr al-Hol.

Søndag blev en såret dansk dreng overdraget til de danske myndigheder og bragt ud af Syrien. Den 13-årige dreng har hidtil befundet sig i al-Hol.

Drengens forældre er begge danske statsborgere. Ifølge DR's oplysninger er drengens far død i Syrien. Det er første gang, at en dansk statsborger officielt er evakueret fra flygtningelejre i det nordlige Syrien.

Myndighederne i den nordøstlige del af Syrien har gentagne gange opfordret vestlige lande til at hente deres statsborgere hjem.

Flere andre europæiske lande - blandt andet Frankrig, Holland og Norge - har i løbet af de seneste uger hentet borgere hjem fra syriske flygtningelejre.

Natten til søndag blev otte australske børn af forældre, som for år tilbage sluttede sig til IS, hentet ud af Syrien.

Derudover er der børn, som er kommet til verden under konflikten, og som er blevet statsløse.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden