Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningDen amerikanske præsident, Donald Trump, mødtes søndag med den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, i et kort rendez-vous.
Mødet fandt sted i den demilitariserede zone på grænsen mellem Syd- og Nordkorea og blev indledt ved, at Donald Trump fra den sydkoreanske side spadserede frem mod demarkationslinjen, som Kim Jong-un iført sort Mao-jakkesæt fra sin side også kom gående hen imod. Derefter trykkede Kim Jong-un og Donald Trump hånd.
»Godt at se dig igen«, sagde Kim Jong-un ifølge avisen The Guardian og tilføjede, at han aldrig havde forestillet sig, at han skulle mødes med den amerikanske præsident på dette sted.
Men mest opsigtsvækkende var det, at Donald Trump dernæst på opfordring af Kim Jong-un valgte at træde hen over demarkationslinjen og ind på den nordkoreanske side. Dermed blev han den første amerikanske præsident, som har sat foden på nordkoreansk territorium.
Det fik Kim Jong-un til at sige, at det var en »meget modig og stærk handling«.
Atomforhandlinger genoptages, men sanktioner fortsætter
De to ledere foretog derefter nogle få skridt sammen, inden de begge trådte over på den sydkoreanske side.
»Godt fremskridt, godt fremskridt«, sagde Trump ifølge The Guardian og kom med en invitation til Kim Jong-un om at besøge Det Hvide Hus. Derefter trak de sig tilbage fra de mange journalister og fotografer for at føre private samtaler.
Efter omkring en halv time kom de ud igen, hvilket markerede afslutningen på mødet.
På et kort improviseret pressemøde nedtonede Trump forventningerne til, at der snart kommer et gennembrud i atomforhandlingerne.
»Det er ikke hastighed, som er i fokus. Nu må vi se, om vi kan få en aftale. Ingen ved, hvordan det ender«, sagde Trump og kaldte mødet søndag for »historisk«, men understregede, at det ville blive endnu mere historisk, hvis der kommer en aftale på et tidspunkt.
Han understregede også, at de nuværende amerikanske sanktioner mod Nordkorea ikke vil blive lempet, men at atomforhandlingerne med Nordkorea nu vil blive genoptaget.
Mødet var tilsyneladende blevet arrangeret i al hast, efter at Donald Trump lørdag morgen, mens han var til G20-topmøde i Japan, pludselig skrev på Twitter, at han gerne ville sige »hej« til Kim Jong-un, når han senere i løbet af weekenden rejste videre til Sydkorea, hvor han også skulle besøge den demilitariserede zone.
Mødet er først om fremmest symbolsk
Helt frem til få timer før mødet var der usikkerhed om, hvorvidt Kim Jong-un ville acceptere invitationen og i bil foretage den over hundrede kilometer lange tur fra hovedstaden Pyongyang ned til grænsen. En bred motorvej forbinder Pyongyang med grænsen, men vejen er så hullet og nedslidt, at det på lange strækninger ikke er muligt at køre mere end 40-50 kilometer i timen.
Mødet var således også først og fremmest en symbolsk handling, der skulle understrege de personlige forbindelser mellem Donald Trump og Kim Jong-un. Derimod er det mere tvivlsomt, om mødet vil få en reel effekt på atomforhandlingerne mellem USA og Nordkorea, fordi hverken Donald Trump eller Kim Jong-un i forbindelse med deres korte sammenkomst signalerede, at de var parate til nye indrømmelser.