0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Præsident­valg i USA

Borgerlig krise og vrede østlande: EU's magtbalance er ændret markant

Konservativ krise og vrede østlande sendte Merkel til tælling. Og EU må også bruge tirsdagen til at fordele topjob.

Francois Lenoir/Ritzau Scanpix
Foto: Francois Lenoir/Ritzau Scanpix

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Engang var EU såre simpelt. Uanset hvor meget kaos og uenighed der var mellem landene, endte det altid med, at Tyskland trådte til. Oftest hånd i hånd med Frankrig. Og de borgerlige kristendemokrater i EPP havde magten og altid flertal sammen med socialdemokraterne.

Da EU’s præsident, Donald Tusk, mandag middag måtte udskyde det tredje og uhørt lange topmøde om fordeling af topposter til tirsdag, blev det et meget synligt bevis på, at den gamle magtbalance i EU’s politiske værksted er ændret markant, og den nye har endnu ikke fundet sig selv.

Det var det, vi så på det over 18 timer lange topmøde søndag aften, nat og mandag morgen og formiddag. Et topmøde, hvor det helt centrale punkt var at finde en ny formand for EU-Kommissionen. Den post, Jean-Claude Juncker har i dag. I de seneste 15 år er den gået til EPP, og derfor er partiets selvforståelse, at det som det største parti i EU har haft – og har – førstefødselsretten til posten.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts