0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Mette Frederiksen: Margrethe Vestager bliver centralt talerør for Danmark

Som næstformand for kommissionen skal Margrethe Vestager ifølge statsministeren kæmpe for danske interesser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Bertrand Guay/Ritzau Scanpix
Foto: Bertrand Guay/Ritzau Scanpix

Danmark kommer til at nyde godt af Margrethe Vestagers kommende position som næstformand for EU-Kommissionen. Det forventer statsminister Mette Frederiksen (S) (Photo by Bertrand GUAY / AFP)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark kommer til at nyde godt af Margrethe Vestagers kommende position som næstformand for EU-Kommissionen.

Det forventer statsminister Mette Frederiksen (S).

»Set med snævre danske briller og interesser så er det her rigtig godt for Danmark. Med det EU, vi kender i dag, er det den højest placerede dansker, der nogensinde har været. Og selvfølgelig betyder det noget, siger hun.

Formelt tager man sin nationale hat af, når man indtræder i EU-Kommissionen.

Men statsministeren forventer, at Margrethe Vestager vil gøre sin indflydelse gældende, eksempelvis når det handler om at kæmpe for danske særinteresser.

»Det betyder også, at nogle af de særlige ting, der gør sig gældende for Danmark - og her vil jeg gerne fremhæve vores arbejdsmarkedsmodel - at vi skal have en kommissær, der sidder helt inde ved bordet og kan gøre sig gældende, siger Mette Frederiksen.

Hun udtaler sig efter de seneste tre dages EU-topmøde, hvor kabalen omkring de fremtidige topposter faldt på plads.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, har ligesom statsministeren store forventninger til Vestager.

»Man kan sige, at Dannebrog vajer fra de centrale kontorer i kommissionen. Jeg tror ikke, man skal undervurdere betydningen af, at vi har en dansker, der fylder noget, også i det daglige arbejde i kommissionen, siger Morten Østergaard.

Han forudser, at Vestager bliver en af flere slagkraftige kvinder i EU-systemet.

»Nu kommer der en kvinde som formand, en kvinde som næstformand, og en kvinde bliver bankdirektør i Den Europæiske Centralbank. Det efterlader et helt andet indtryk end tidligere.

»Det er et opgør med den old boys’ club-mentalitet, der lidt har præget de tidligere kabaler, siger Morten Østergaard.

Margrethe Vestager skal efter planen være en af to næstformænd, der skal sekundere den nye formand, tyske Ursula von der Leyen. Den anden næstformand er hollandske Frans Timmermans.

Før puslespillet er lagt færdig, skal von der Leyen godkendes i EU-Parlamentet. Først derefter kan hun sammensætte kommissionen med en kommissær fra hvert medlemsland.

Når det er klar, skal Vestager, Timmermans og de øvrige kommissærkandidater godkendes ved høringer i parlamentets fagudvalg. Endelig skal parlamentet ved en afstemning godkende den samlede kommission.

Den nye kommission skal efter planen tiltræde 1. november.

ritzau

Læs mere: