0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Trump vil fjerne adgang til asyl via Mexico-grænsen

Nye regler fra USA's regering betyder, at migranter kan nægtes asyl, hvis de rejser gennem Mexico mod USA.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Paul Ratje/Ritzau Scanpix
Foto: Paul Ratje/Ritzau Scanpix

En mand og hans 6-årige søn kropsvisiteres af en grænsevagt i El Paso, Texas. Fremover vil USA's præsident Trump gøre det vanskeligere at søge asyl i USA via Mexico.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump-administration har indført en ny regel, der vil gøre det vanskeligere for migranter at søge asyl i USA.

Personer, der rejser gennem Mexico og vil søge asyl i USA, skal først søge beskyttelse i et såkaldt sikkert tredjeland, meddeler USA's justitsministerium og ministerium for indenlandsk sikkerhed.

Reglen, der træder i kraft allerede tirsdag, sætter en 'ny barre' for de migranter, der kommer sydfra, hedder det i den fælles meddelelse fra ministerierne.

Tiltaget fra præsident Donald Trumps regering har til formål at ophæve asylretten for migranter, der kommer fra Mellemamerika via Mexico til USA, skriver nyhedsbureauet AP.

Det er et opgør med årtiers praksis for, hvordan asylansøgere og flygtninge behandles. Det kommer på et tidspunkt, hvor Trump også har lovet at slå hårdt ned på personer, der opholder sig ulovligt i USA.

Justitsminister William Barr siger i en udtalelse, at USA 'er et generøst land, men er helt overvældet' af opgaven med at pågribe migranter og behandle asylansøgninger.

Hver måned har titusinder krydset grænsen fra Mexico til USA i år.

Barr tilføjer, at den nye regel vil begrænse antallet af 'økonomiske migranter og dem, der forsøger at udnytte vores asylsystem til at få adgang til USA', skriver AP.

Det er ventet, at Trump-administrationens nye regel vil blive udfordret ved de amerikanske domstole.

Advokat Lee Gelernt fra borgerrettighedsorganisationen American Civil Liberties Union betegner det som et 'åbenlyst retsbrud'.

Han forklarer, at hvis reglen træder i kraft, vil det betyde, at muligheden for at søge asyl er helt fjernet for de mennesker, der kommer over USA's sydlige grænse.

Ifølge de gældende regler kan enhver søge om asyl ved grænsen. Dog er der undtagelser, blandt andet hvis ansøgeren er passeret igennem et såkaldt sikkert land først.

Den nye regel fastslår, at enhver, der har passeret gennem et andet land for at komme til USA, mister muligheden for at søge om asyl.

ritzau