Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ho/Ritzau Scanpix
Foto: Ho/Ritzau Scanpix

Joaquin Guzman Loera bedre kendt som El Chapo fotograferet ved udleveringen til USA i 2017. Tilnavnet betyder ’kort’ og hentyder til Guzmáns højde, som flere steder angives til 167 centimeter.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bestikkelse, lejemord, fængselsflugt og bjerge af narko: Verdens største narkoforbryder får livstid

Den mexicanske El Chapo er færdig som narkobaron. Retten i New York har idømt ham fængsel på livstid.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvis det var en film, ville man tænke, at der var smurt for tykt på:

Smugling af bjerge af narkotika, lejemord, fængselsflugt gennem tunneler, hvidvask og bestikkelse.

Ikke desto mindre er det, hvad den mexikanske narkobaron Joaquin Guzmán, bedre kendt som ’El Chapo’ er kendt skyldig i, og som han onsdag formiddag i retten i New York fik en livstidsdom for.

Endda livstid plus 30 år og uden mulighed for prøveløsladelse, som det hed.

Min sag var farvet, og du nægtede mig en retfærdig rettergang, mens hele verden så på.

Joaquin Guzmán har selv erklæret sig uskyldig under sagen, men han blev tilbage i februar fundet skyldig i samtlige 10 tiltalepunkter - blandt andet at han havde stået i spidsen for det frygtede Sinaloakartel. Hans ledelsesstil var mildest talt brutal, kom det frem – han har igennem et par årtier systematisk udryddet alle, som stod i vejen for ham.

I retssagen, som ifølge AP varede 11 uger, vidnede mere end 50 personer, blandt andet nogle af hans tidligere ’medarbejdere’, som selv fornylig har fået domme for narkosmugling. Retssagen blev fulgt af et af journalister fra den internationale presse, og sammenligningerne med Al Capone var utallige.

Historier om El Chapo hans diamantbesatte pistol og ekstravagante livsførelse, superskurken, som adskillige gange undslap politi og retsforfølgelse har været med til at skabe et billede af en næsten mytisk kriminel.

Dyrkede marihuana med fætre

Joaquin Archivaldo Guzmán Loera, som i dag er i et sted i 60’erne - myndighederne har offentliggjort forskellige fødselsdage - voksede op på landet på et lille landbrug. Ifølge CNN er Guzmán noget nær analfabet og har ikke fået noget formel uddannelse, siden han gik ud af tredje klasse.

Det stoppede dog ikke ham. Allerede som stort barn begyndte han at dyrke marihuana sammen med sine fætre, og det førte til en karriere som narkosmugler for et eksisterende kartel.

I løbet af 1980’erne dannede han sit eget narkokartel, og ifølge amerikanske medier blev han første gang kædet sammen med tortur og drab i februar 1992, hvor seks personer, som arbejdede for ham, blev skudt og dræbt på et diskotek.

Året efter fik han første gang en dom for narkosmugling, mord og kidnapning. Minimum 20 år i et lukket fængsel i Mexico. Ifølge CNN lykkedes det ham dog senere at flygte gemt i en vogn med vasketøj. En flugt, der angiveligt skulle have kostet over 2 millioner dollar.

USA udlovede i 2001 en dusør på 5 millioner dollar for informationer, som kunne føre til pågribelse af Guzmáns.

Heller ikke det stoppede narkobaronen, som i årene efter fortsatte sin virksomhed. Den omfattede ifølge dommen fra i år smugling af tonsvis af kokain, heroin, amfetamin og marihuana til USA og hvidvask af ustyrlige summer. I 2009 kom han for første gang på magasinet Forbes liste over milliardærer.

Utallige drab, mishandling og tortur var også en del af El Chapos virksomhed. Enkelte skal endda være blevet tortureret og derefter levende begravet. Ifølge CNN har han selv sagt, at han har dræbt 2.000-3.000 mennesker. Om det er sandt vides ikke, men uomtvisteligt er det i dag, han trak et uhyggeligt og blodigt spor efter sig.

Også bestikkelse var et redskab, El Chapo, benyttede sig af. Mexicos daværende præsident Peña Nieto, skal ifølge BBC have fået 100 millioner dollar for at lade narkobaronen i fred.

Tunnel fra badeværelset

I 2014 blev El Chapo pågrebet i på et badested i Mexico, men det lykkedes ham igen at stikke af fra fængsel. Denne gang ved at kravle gennem en gravet tunnel med nedgang fra et badeværelse tæt på hans celle.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var efter denne flugt, at han gav interview til den amerikanske skuespiller Sean Penn og den mexicanske skuespiller Kate del Castillo. Et interview, som udkom i magasinet Rolling Stones, hvor El Chapo åbenbart selv ville fortælle sin historie. Han fortalte, at han var verdens største leverandør af narkotika, og at han havde en flåde af ubåde, fly, lastbiler og skibe. Der findes videoklip fra interviewet på nettet, hvor El Chapo fortæller, hvordan narkotikasmugling var den eneste måde at klare sig på, der hvor han kom fra.

I 2016 blev Guzmán fanget igen, og en mexicansk domstol gav tilladelse til, at han blev udleveret til USA. Her var der rejst tiltale mod ham i hele 7 stater.

Da han kom for en dommer i New York, erklærede han sig ikke-skyldig. Og under retssagen fremførte hans forsvarere, at han ikke var den narkobaron, alle mente, og at de kumpaner, som vidnede imod ham, kun var ude på selv at slippe billigere i retssystemet.

Der har under retssagen været kritik af de udpegede nævninge, som angiveligt ikke har holdt sig fra at følge med i mediernes dækning af sagen, som de ellers er forpligtede til.

Og det var også det, Guzmáns advokat selv fremhævede efter dommen. Forsvarsadvokaten Jeffrey Lichtman sagde ifølge amerikanske medier, at nok var Guzmán ikke »en helgen«, men at halvdelen af nævningene havde snydt. Advokaten har tidligere under retssagen forsøgt at rejse så meget tvivl om nævningene, at sagen skulle gå om, men det afviste dommeren.

Utilfreds med rettergangen

Så i dag sluttede løbebanen for El Chapo. Ud over sin livstidsdom, blev han i retten pålagt at betale 12,6 milliarder dollar. Penge, han uretmæssigt har tjent på at smugle narko til USA.

Guzmán har siden udleveringen fra Mexico i 2017 været stort set totalt afskåret fra omverden, og han har heller ikke talt i retten, undtaget da han fortalte dommerne, at han ikke selv ønskede at vidne.

Før dommen faldt onsdag fik han dog ordet. Ord, som meget vel kan være de sidste, han får lov at ytre i offentlighed. Eksperter vurderer overfor AFP, at han nok ender i fængslet ’Supermax’ i Colorado. Her får de fleste indsatte et tv, men de kan kun se ud på verden gennem et lille vindue.

Da Guzmán fik ordet, før dommen faldt, benyttede han lejligheden til at takke sin familie, som havde givet ham »styrke til at bære den tortur, jeg har været igennem de sidste 30 måneder«.

Og så klagede han over retssagen, henvendt til dommeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Min sag var farvet, og du nægtede mig en retfærdig rettergang, mens hele verden så på«, sagde Guzmán i retten gennem en tolk.

»Da jeg blev udleveret til USA, forventede jeg at få en retfærdig rettergang, men hvad der skete, var det modsatte«.


Ulises Ruiz/Ritzau Scanpix
Foto: Ulises Ruiz/Ritzau Scanpix

En kvinde viser smilende en trøje af mærket ’El Chapo 701’ frem for kameraet. Tøjet bærer den mexicanske narkobarons tilnavn, og tallet 701, som referer til hans nummer på Forbes liste over verdens rigeste mennesker. Tøjet er designet af kvinden Alejandrina Gisselle Guzman, som ifølge AFP påstår, at hun er narkobaronens datter. Ifølge CNN formodes El Chapo at være far til i alt 12-13 børn.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden