Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Handout/Ritzau Scanpix
Foto: Handout/Ritzau Scanpix

Et russisk militærfly lastes med S-400 missilforsvarssystemet, der skal fragtes til Ankara, Tyrkiet. Samarbejdet med Rusland har betydet, at Tyrkiet er blevet suspenderet fra F-35-kampflyprogrammet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analytiker: Tyrkisk exit fra F-35 udfordrer Nato-samarbejde

Tyrkiets rolle i forsvarssamarbejdet Nato er ifølge militæranalytiker udfordret efter exit fra F-35-program.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyrkiet er blevet suspenderet fra F-35-kampflyprogrammet, efter at landet har købt et russisk missilforsvarssystem.

Det overrasker ikke militæranalytiker Hans Peter Michaelsen, Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

»Det har været ventet, da USA tidligere har truet med at udelukke Tyrkiet fra F-35-samarbejdet, hvis man gik videre med planen om at købe det russiske system«, siger han.

Det er ifølge militæranalytikeren frygten for, at Rusland opsnapper hemmeligheder omkring F-35, der har ført til beslutningen.

»Det russiske system er designet til at bekæmpe fly som F-35. USA er bange for, at russiske eksperter, der hjælper Tyrkiet med at implementere systemet, kan få adgang til data om F-35-flyets svagheder«, siger Hans Peter Michaelsen.

Hvad er Tyrkiets kurs?

Selv om den amerikanske reaktion er forventelig, åbner den ifølge militæranalytikeren store spørgsmål omkring Tyrkiets fremtidige rolle i Nato-samarbejdet.

»Det store spørgsmål er, hvad det kommer til at betyde for Nato-samarbejdet, hvor Tyrkiet er en vigtig partner. Både i relation til konflikter i Mellemøsten og som base for operationer mod eksempelvis Islamisk Stat«, siger Hans Peter Michaelsen.

»Der er stor bekymring i Nato om, hvad det er for en kurs, som Tyrkiet er på vej ind på, og hvilken betydning det kan få på længere sigt«, siger han.

Hans Peter Michaelsen tror ikke umiddelbart, at Tyrkiets exit fra F-35-programmet får konsekvenser for selve udviklingen af de milliarddyre kampfly.

»Jeg tror, at andre Nato-lande vil være interesserede i at købe de 100 fly, som Tyrkiet skulle have haft«, siger han.

Jeg tror, at andre Nato-lande vil være interesserede i at købe de 100 fly, som Tyrkiet skulle have haft

Så risikoen for, at der sker større forsinkelser eller prisstigninger er ikke stor, vurderer han.

Danmark har besluttet at anskaffe 27 af de nye kampfly til erstatning for de nuværende 44 F-16-fly. Den forventede samlede pris er 56 milliarder kroner.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden