0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

EU-lande vil dressere Ungarn og Polen ved at bremse midler

Danmark er ved at studere forslag fra EU-Kommissionen, og Finland søger effektiv model vedtaget inden nytår.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I flere år har EU-Kommissionen forgæves forsøgt med at få Ungarn og Polen til at overholde demokratiske retsstatsprincipper.

Nu forsøger Finland, der har EU-formandskabet, at sætte mere skub i sagen.

Finnerne forventer at lande en aftale om, at man kan tilbageholde EU-midler, når et medlemsland ikke efterlever de fælles demokratiske værdier.

Denne form for konditionalitet vil de have skrevet ind i aftalen om den næste flerårige budgetramme (FFR) fra 2021 til 2027.

»Forbindelsen mellem FFR og retsstatsprincipper er meget vigtig. Det ønsker vi at nå under vores formandskab«, siger Finlands europaminister, Tytti Tuppurainen, før et møde torsdag mellem EU-landene i Bruxelles.

»Det er en hel pakke. Og alle skal være tilfredse med den. Jeg forventer, at mange lande ønsker en stærk konditionalitet med hensyn til retsstatsprincipperne«, uddyber ministeren.

For meget magt til EU-Kommissionen

EU-Kommissionen har fremlagt forslaget om at betinge udbetaling af EU-midler med respekt for retsstatsprincipperne.

Hverken Polen eller Ungarn vil være med til det. De to lande har udtrykt meget betydelig skepsis over at lave denne kobling. Det vil give EU-Kommissionen alt for meget magt, lyder et argument.

Den danske regering støtter forslaget. Desuden overvejer man ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i øjeblikket andre forslag fra EU-Kommissionen.

»Det er vigtigt at holde fast i, at vi er et fællesskab i EU, hvor man har nogle retsstatsprincipper og demokratiske principper, som skal overholdes«, siger Kofod før mødet.

Den danske regering tager ifølge ministeren sagerne mod Ungarn og Polen meget alvorligt.

En række lande, herunder Sverige, Tyskland og Frankrig, støtter også konditionalitetsprincippet i budgettet.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce