Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Hannah Mckay/Ritzau Scanpix
Foto: Hannah Mckay/Ritzau Scanpix

Storbritanniens økonomi lider under Brexit.

Britisk økonomi lider under brexit-uro

For første gang i syv år er den britiske økonomi blevet mindre. Det skyldes ifølge analytikere uro om brexit.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Storbritanniens bnp faldt med 0,2 procent i andet kvartal. Det er første gang i syv år, at den britiske økonomi er gået tilbage.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

»De seneste data viser en økonomi i tilbagegang, der ligger på kanten af recession. Det skyldes den lavere økonomiske vækst, hvis effekt bliver gjort værre af den lammelse, som brexit medfører«, siger økonom ved IHS Markit Chris Williamson.

Storbritanniens finansminister, Sajid Javis, siger til Reuters, at han ikke forventer en recession.

Det britiske pund bliver voldsomt svækket af nyheden og falder til 8,056 kroner. I slutningen af juli kostede et britisk pund 8,367 kroner.

Siden Storbritanniens befolkning i 2016 stemte for at forlade EU, har der været stor politisk usikkerhed om, hvordan det skal ske.

Omfattende aftale

Den tidligere premierminister Theresa May opnåede efter flere år en omfattende aftale med EU, der vil holde Storbritannien i en toldunion og sikre en høj grad af frihandel mellem EU og Storbritannien.

Aftalen blev dog forkastet af parlamentet og Theresa May erstattet som premierminister af Boris Johnson.

Han har svoret, at Storbritannien vil forlade EU lige meget hvad den 31. oktober. Sker det uden en aftale med EU, vil det mærkbart fordyre og komplicere samhandlen mellem Storbritannien og EU.

Den store usikkerhed gør det svært og usikkert for det britiske erhvervsliv at foretage investeringer.

»Briterne mærker nu de kedelige konsekvenser af det meget rodede brexit-forløb. Økonomien skrumpede i andet kvartal, og udsigterne for de næste måneder er heller ikke særlig opløftende«, skriver Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri, i en kommentar.

»De britiske industrivirksomheder har ikke været i dårligere humør siden finanskrisen. Den samlede tillid til økonomien er dykket kraftigt og signalerer meget svag aktivitet i britisk økonomi i de kommende måneder«.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden