0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Andreas Solaro/Ritzau Scanpix
Foto: Andreas Solaro/Ritzau Scanpix

Italiens premierminister, Giuseppe Conte (th.), træder tilbage. Indenrigsminister Matteo Salvini (tv) kritiseres for at underløbe regeringen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Italiens premierminister træder tilbage

Italiens indenrigsminister Salvini har skabt en uansvarlig krise, lyder det fra premierminister Conte.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Italiens premierminister, Giuseppe Conte, siger i en tale i senatet, at han træder tilbage. Det gør han, fordi indenrigsministeren har underløbet regeringen.

Formelt set vil Conte træde tilbage senere tirsdag.

Conte retter under en tale i senatet en hård kritik mod indenrigsminister Matteo Salvini.

Det er uansvarligt at skabe en forfatningskrise midt i august, siger Conte om Salvini, der har stillet en mistillidsdagsorden til sin egen regering.

» Jeg afslutter eksperimentet med denne regering lige her. Jeg vil gå til republikkens præsident (Sergio Mattarella) for at fortælle ham om min tilbagetræden«, siger Conte efter en tale, der har varet en time.

Salvinis højreradikale parti, Liga, står i meningsmålingerne til en stor sejr, og politiske iagttagere ser det som grunden til, at Salvini har udløst en regeringskrise. Han vil indkassere gevinsten ved et hurtig valg.

Rollerne er byttet om i målinger

Den nuværende regering består af Liga og den antiautoritære Femstjernebevægelse, der er dobbelt så stor som Salvinis parti. Men i målingerne er rollerne byttet om. Hvis der var valg, ville Salvini være tæt på at kunne styre alene som premierminister.

»Det viser de personlige og partimæssige interesser«, konstaterer Conte på senatets talerstol.

Han mener, at Salvini har brudt det 'højtidelige' løfte, han gav, om at uenigheder skulle løses intern i regeringen.

I stedet valgte Salvini 8. august at erklære, at han havde mistet tilliden til regeringen og bebudede en mistillidsdagsorden.

Efter at Conte meddelte, at han ville træde tilbage, sagde Salvini - der sad på nabostolen:

»Mange tak, og endelig. Jeg ville gøre det hele igen«.

Det er præsident Mattarelle - og ham alene - der bestemmer, om der skal udskrives valg. Det er langtfra sikkert.

Italiens medier har beskrevet, at der har været kontakter mellem Femstjernebevægelsen og Det Demokratiske Parti - det tidligere socialdemokratiske regeringsparti. Det har handlet om et eventuel samarbejde i regering.

Den vigtigste opgave for en sådan regering er at holde Salvini og Liga uden for indflydelse.

Salvini har især slået sig op på en hård linje over for migranter, der kommer sejlende fra Afrika. Han har nægtet skibe med migranter at anløbet italienske havne. Men også ved at give EU skylden for Italiens dårlige økonomi.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden