0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Hun er en »vidunderlig kvinde«: Trump har haft en god samtale med Mette Frederiksen

Forleden kaldte han hendes udtalelse for modbydelig. Nu beskriver Donald Trump Mette Frederiksen som vidunderlig.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Alastair Pike/Ritzau Scanpix
Foto: Alastair Pike/Ritzau Scanpix

Donald Trump på vej til G7-topmødet efter at han forinden har talt i telefon med Mette Frederiksen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark og USA har et godt forhold til hinanden, selv om USA's præsident Donald Trump i denne uge aflyste sit besøg i Danmark.

Det understregede statsminister Mette Frederiksen (S) flere gange, da hun efter et besøg på Grønland onsdag mødte pressen for første gang efter aflysningen af statsbesøget.

Torsdag blev det tætte forhold mellem Danmark og USA bekræftet, da Donald Trump og den danske statsminister talte i telefon sammen.

Statsministeriet oplyser, at det var en konstruktiv samtale, hvor lederne blandt andet drøftede behovet for yderligere at udvikle samarbejdet og håndteringen af de fælles sikkerhedspolitiske udfordringer.

Trump kalder ifølge AP Mette Frederiksen »en vidunderlig kvinde« og siger, at USA og Danmark har et godt forhold. Forleden kaldte han hendes afvisning af et køb af Grønland for 'nasty' - modbydelig.

Ifølge TV2 var telefonsamtalen kommet i stand efter et dansk ønske. Ifølge mediet måtte den danske ambassadør i Washington, Lone Dencker Wisborg, haste tilbage til USA fra et årligt ambassadørmøde i København for at få sat møder i stand.

Her blev der ifølge TV2 anmodet om, at den danske statsminister fik en telefonsamtale med Donald Trump.

Donald Trump bekræfter over for amerikanske journalister, at telefonsamtalen fandt sted på dansk initiativ.

»Vi havde en god samtale. Vi har et meget godt forhold til Danmark...meget godt. Hun anmodede om en samtale, og jeg værdsatte det meget«, sagde Trump til amerikanske journalister natten til lørdag, ifølge AP.

Overrasket over aflysning

Danmark har i mange år været et af de mest aktive lande i forhold til at sende soldater til de USA-ledede indsatser i blandt andet Irak og Afghanistan. Blandt andet derfor blev Donald Trumps aflysning mødt med hård kritik af danske politikere fra partier i begge sider af folketingssalen.

Mette Frederiksen sagde, at hun var 'ærgerlig og overrasket over', at besøget er blevet udskudt på ubestemt tid.

»Jeg havde ligesom mange andre set frem til besøget, og vi har været i fuld gang med forberedelserne, og jeg havde først og fremmest set frem til at markere vores stærke bilaterale samarbejde Danmark og USA imellem«, lød det onsdag fra statsministeren.

Afbuddet fra Trump indløb til den danske ambassade i Washington natten til onsdag dansk. Dermed var det et afbud med 'usædvanligt' kort varsel lod Mette Frederiksen forstå. Besøget var planlagt til 2. og 3. september efter at Trump har været i Polen.

Donald Trump valgte at aflyse besøget med henvisning til, at Mette Frederiksen ikke ønskede at diskutere et salg af Grønland til USA. Et forslag, der blev blankt afvist af både grønlandske og danske politikere.

Mette Frederiksen brugte dog pressemødet onsdag til at understrege, at USA fortsat er en helt afgørende allieret for Danmark:

»Vi har en god dialog med amerikanerne. Det må man ikke tage fejl af. Det har vi på mange niveauer. Jeg håber, at vi fortsat kan udvikle vores samarbejde og kan håndtere de udfordringer, som vi står overfor. Det ændrer det ikke på, at det her besøg ikke bliver til noget«, lød det onsdag fra statsministeren.

Ritzau/Politiken

Læs mere:

Annonce

Læs mere