Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Willy Kurniawan/Ritzau Scanpix
Foto: Willy Kurniawan/Ritzau Scanpix

Det kom natten til mandag igen til voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter i Hongkong. På billedet hejser politiet et advarselsskiltover for demonstranterne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spændingerne øges i Hongkong: Betjente trækker deres pistoler – 12-årig er blandt de anholdte

Politiet tager nye metoder i brug for at slå ned på demonstranterne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Natten til mandag blev risikoen alvorligt øget for, at urolighederne i Hongkong på et tidspunkt kommer til at koste menneskeliv, da seks betjente trak deres pistoler, fordi de angiveligt følte sig truet af demonstranter. En af betjentene affyrede et varselsskud op i luften.

Konfrontationerne natten til mandag var nogle af de voldsomte, siden den politiske uro begyndte i Hongkong for over to måneder siden, og fulgte et mønster, hvor både en hård kerne af demonstranter og politiet optræder stadig mere aggressivt og brutalt.

I den forløbne weekend tog politiet to vandkanoner i brug og affyrede samtidig massive mængder tåregas, mens demonstranter var bevæbnet med kæppe og i flere tilfælde også kastede brandbomber mod politiet.

»De eskalerende illegale og voldelige handlinger udført af yderliggående demonstranter er ikke bare uhyrlige, de skubber også Hongkong ud på kanten af en meget farlig situation«, sagde Hongkongs regering i en meddelelse udsendt mandag morgen ifølge avisen The Guardian.

Politiet oplyste samtidig ifølge avisen South China Morning Post, at betjente havde arresteret 36 mennesker i forbindelse med søndagens uroligheder - hvoraf den yngste var en dreng på 12 år - og at 15 politifolk var blevet såret.

Tidligere søndag havde tusindevis af mennesker i silende regn demonstreret mod politiet og Hongkongs pro-kinesiske leder, Carrie Lam, hvorefter protesterne udviklede sig voldeligt, da en mindre hård kerne af demonstranter begyndte at bygge barrikader.

Carrie Lam står fast

De voldelige sammenstød spidser til samtidig med, at Carrie Lam virker stadig mere handlingslammet og uforsonlig.

Lørdag mødtes hun ifølge South China Morning Post med 19 fremtrædende politikere og forretningsfolk i Hongkong for at udveksle idéer til, hvordan der kan skabes en afslutning på den politiske krise.

Carrie Lam har tidligere gentagne gange sagt, at hun er parat til at diskutere situationen med alle sider, men til mødet var ingen repræsentanter for demonstranterne inviteret med.

South China Morning Post erfarer, at over halvdelen af de tilstedeværende på mødet opfordrede hende til at imødekomme nogle af demonstranternes krav - heriblandt at indlede en uafhængig undersøgelse af politiets opførsel, som demonstranterne mener har optrådt uhørt brutalt og aggressivt.

Angiveligt skulle Carrie Lam have afvist opfordringen med henvisning til, at tidspunktet ikke var det rette, og at det ville vække massiv modstand internt i politiet.

Hendes spontane afvisning kan samtidig tolkes som et udtryk for, at hun parerer ordre fra den kinesiske ledelse, som konsekvent har afvist at bøje sig for demonstranternes krav.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden