0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Ben Stansall/Ritzau Scanpix
Foto: Ben Stansall/Ritzau Scanpix

Storbritannien er ude af EU 31. oktober, siger premierminister Boris Johnson på det konservative landsmøde. Hvilken aftale Johnson tilbyder EU, er dog uklar.

Boris Johnson til EU: Uanset hvad der sker, er vi ude af EU 31. oktober

Vælg mellem vores forslag eller no-deal, siger premierministeren på det konservative landsmøde.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Uden at gå nærmere ind på, hvad det er for en aftale, som han tilbyder EU, så lover den britiske premierminister, Boris Johnson, i sin hovedtale på det konservative landsmøde, at Storbritannien er ude af det europæiske samarbejde 31. oktober

»Uanset hvad der sker, så er vi ude af EU 31. oktober«, siger han.

Nordirland er den store hurdle.

Johnson taler om et »kompromis fra begge sider«, hvor der ikke er toldkontrol »på eller nær ved Nordirlands grænse« til EU-landet Irland.

Alternativet er en no-deal - ingen aftale med EU.

»Et resultat som vi fuldt ud er klar til«, siger han.

Men parlamentet har i sidste måned - med støtte fra 21 ekskluderede medlemmer af Det Konservative parti - vedtaget en lov, der betyder, at hvis Johnson ikke 19. oktober kan præsentere en aftale med EU, så skal han anmode EU om at få udsat datoen for den britiske udtræden.

Hans mest svidende bemærkninger fra talerstolen er da også rettet mod parlamentet.

»Hvis parlamentet var en skole, så ville den blive lukket af tilsynet, mente han til stor jubel fra de delegerede«.

Johnson: Irsk problem løst

Avisen The Telegraph har fået indsigt i planen og skriver onsdag, at den britiske regering agter at søge om lov til at lade Nordirland forblive i et særligt forhold med Irland og resten af EU frem til 2025.

Dermed er problemet - ifølge Johnson - løst.

Den aftale, som tidligere premierminister Theresa May indgik med EU om den irske bagstopper, er overflødig. Det var den aftale, som skulle forhindre en hård grænse med toldkontrol og grænsevagter.

Med regeringens nye plan vil Nordirland forblive i store dele af EU's indre marked indtil 2025. Dog vil landet forlade EU's toldunion sammen med resten af Storbritannien.

Premierministerens kontor oplyser, at det er det sidste tilbud, som EU modtager.

EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, vil tale i telefon med Johnson klokken 17.15 dansk tid, oplyser Junckers talskvinde ifølge AFP.

Ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.