Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Peter Summers/Ritzau Scanpix
Foto: Peter Summers/Ritzau Scanpix

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, taler med læger og sygeplejersker under et besøg på hospitalet Watford General hospital i Watford, nord for London. Han ventes i dag at suspendere parlamentet.

Johnson ventes på ny at ville suspendere parlamentet

Kritikere vil være på stikkerne forud ventet suspendering af parlament. Men Johnsons manøvre er kutyme.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sidst Boris Johnson forsøgte at suspendere parlamentet, gik det ikke.

Parlamentarikerne råbte op om et attentat på den lovgivende forsamling og et forsøg på egenhændigt at gennemføre brexit, og den britiske højesteret underkendte beslutningen.

Men denne gang skulle det være efter bogen, når Storbritanniens premierminister tirsdag ventes at bede dronning Elizabeth om godkendelse til at suspendere parlamentet frem til 14. oktober - denne gang kun én uge og ikke fem.

Det gør han for at slutte denne parlamentssamling forud for præsentationen af regeringens lovkatalog, der per tradition fremsættes af dronningen i en tale.

Her vil regeringen præsentere planer for sundhedsvæsnet, skoler, kriminalitetsbekæmpelse og økonomien, skriver britiske The Guardian.

Regeringen har selv understreget, at denne suspendering finder sted 'i den kortest mulige tidsperiode' inden den officielle genåbning af parlamentet, skriver BBC.

Blikket stift rettet mod reaktionerne

Fremgangsmåden er kutyme og helt efter bogen, fremhæver regeringen selv.

Men efter at den britiske højesteret i september afgjorde, at Johnson ikke kunne suspendere parlamentet i fem uger, vil de fleste nok alligevel have blikket stift rettet mod reaktionerne på denne kortere suspendering.

»Regeringen har studeret følgerne af højesterettens dom - og vil håbe, at en kortere suspendering på få dage i stedet for fem uger vil give færre problemer«, skriver BBC's politiske korrespondent Nick Eardley i en analyse.

Eardley påpeger derudover, at det sparer regeringen for en pinlig samtale med kongehuset om igen at arrangere en dronningetale.

Med den nye suspendering vil talen nemlig finde sted samme dato som først planlagt.

Helt problemfri bliver processen dog ikke nødvendigvis, påpeges det i analysen.

»Allerede nu har oppositionspartierne givet udtryk for bekymring«, skriver Eardley.

Dronningetale er usædvanligt lang tid siden

Om forsøget på en ny suspendering er udtryk for taktik, ved formentlig kun Johnson selv.

Men at der er gået usædvanligt lang tid siden en dronningetale, kan der ikke være tvivl om.

Normalt finder dronningens tale nemlig sted en gang om året.

Denne gang har der dog ikke været en dronningetale siden 21. juni 2017, og det skyldes, at den tidligere premierminister Theresa May ønskede en to år lang samling, hvor parlamentet kunne fokusere på brexit.

Suspenderingen ses som en af de vigtige skæringsdatoer inden deadline for brexit 31. oktober.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden