Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Emmanuel Dunand/Ritzau Scanpix
Foto: Emmanuel Dunand/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spanien udsteder ny arrestordre på Cataloniens ekspræsident

I 2018 annullerede Spaniens højesteret en europæisk arrestordre på Carles Puigdemont. Mandag er en ny udstedt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spaniens højesteret har mandag for anden gang udstedt en europæisk arrestordre på Cataloniens ekspræsident Carles Puigdemont.

Puigdemont stod tilbage i 2017 i spidsen for den spanske region Catalonien, som forsøgte at løsrive sig fra resten af Spanien.

Der har tidligere været udstedt en arrestordre på Puigdemont, men den blev droppet af den spanske højesteret i juli 2018.

Den nye arrestordre er udstedt, efter at ni tidligere catalanske separatistledere mandag blev idømt fængselsstraffe på mellem ni og 13 år. Blandt dem var Cataloniens tidligere vicepræsident Oriol Junqueras.

De blev alle straffet for deres roller i Cataloniens løsrivelsesforsøg.

Spaniens højesteret har mandag besluttet, at Puigdemont skal anholdes for tilskyndelse til oprør og misbrug af offentlige midler.

Den tidligere catalanske præsident flygtede til Belgien i 2017 for at undgå retsforfølgelse. Efterfølgende blev der udstedt en arrestordre på ham.

19. juli 2018 blev den dog droppet efter en afgørelse ved en tysk domstol.

Ved domstolen lød det, at Puigdemont godt kunne udleveres på baggrund af anklager om korruption. Han kunne dog ikke udleveres på baggrund af tilskyndelse til oprør. Det fik den spanske højesteret til at trække ordren.

Dommen mod 12 tidligere separatistledere mandag var længe ventet. Der har også været spænding i Spanien om, hvorvidt dommen ville udløse nye uroligheder i den nordøstlige spanske region.

Spanien har været præget af politisk uro siden løsrivelsesforsøget i 2017.

Dengang stemte godt ni ud af ti for, at Catalonien skulle løsrives fra Spanien.

Afstemningen var dog i forvejen erklæret ulovlig. Flere valgsteder blev blokeret af politiet på valgdagen. Alt i alt var det derfor kun 43 procent af catalonierne, der overhovedet afgav deres stemme.

Efter folkeafstemningen erklærede det daværende regionale styre under ledelse af Carles Puigdemont Catalonien for uafhængigt.

Det fik regeringen i Madrid til at gribe ind, afsætte det regionale styre og udskrive nyvalg til regionsstyret.

Puigdemont flygtede herefter fra Spanien.

/ritzau/Reuters

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden