0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Cicilie S. Andersen
Foto: Cicilie S. Andersen

Politiet i Danmark skal nu se på sag om Meld og Feld, som Morten Messerschmidt i en overgang var formand for.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svindeljægere overdrager EU-sag med DF til Bagmandspolitiet

Politiet i Danmark skal nu se på sag om Meld og Feld, som Morten Messerschmidt i en periode var formand for.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Feld og Meld, som havde medlemmer af DF i bestyrelsen og i en periode Morten Messerschmidt som formand, har ulovligt kanaliseret EU-midler for 4,35 millioner kroner til forskellige aktiviteter til skade for EU-Parlamentet.

Det konkluderer EU's svindeljægerkontor (Olaf) efter fire års efterforskning af Meld, der var en delvist EU-støttet politisk alliance, og den tilhørende fond Feld. Både Meld og Feld er under afvikling.

»Olaf har fastslået, at der har været et ulovligt, uregelmæssigt og uberettiget pengeforbrug hos Meld og Feld og deres medlemmer«, siger Olaf-talskvinde Jana Cappello til Ritzau.

Sagen overdrages nu til Bagmandspolitiet (Søik) i Danmark.

Bagmandspolitiet bekræfter, at rapporten er modtaget, og at man har bistået under efterforskningen.

»Nu foreligger der en rapport fra Olaf, og derfor vil Søik nu undersøge, om der efter dansk ret er grundlag for at indlede en efterforskning. Jeg kan oplyse, at Søik løbende har bistået Olaf i forløbet«, siger chef Kirsten Dyrman i en skriftlig udtalelse.

Efterforskning i flere lande

Olaf har mandat til at efterforske svindel med EU-midler og korruption blandt ansatte i EU-institutionerne. Men det er ingen anklagemyndighed. Det er op til myndigheder i EU-landene at rejse tiltale, hvis det vurderes nødvendigt.

Efterforskningen af Meld og Feld omfatter aktiviteter i flere EU-lande og med personer fra flere EU-lande. Politiske partier i andre lande var også tilknyttet.

Olaf har ud over danske myndigheder været i kontakt med myndigheder i Italien og Grækenland.

Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, begge tidligere medlemmer af EU-Parlamentet for DF, blev ifølge egne forklaringer meldt ind i bestyrelsen for Meld uden at vide det.

Den del har Olaf ikke undersøgt, bekræfter efterforsker.

Anbefaler tilbagebetaling af midler

Olaf afslutter sagen med en anbefaling om tilbagebetaling til EU-Parlamentet. Samlet er 583.047 euro brugt ulovligt. Af disse er 127.626 euro betalt tilbage.

Efterforskningen blev indledt i december 2015. Sagen har ifølge Olaf været "meget kompleks".

»Det skyldes blandt andet antallet af lande, som Meld og Feld var aktive i, men også antallet af personer, som blev efterforsket, og bredden af de aktiviteter, som har krævet verificering«, siger talskvinden.

Parterne har - delvist offentligt - haft en strid om, hvem der var skyld i det langvarige forløb.

Sidste år sagde Olaf, at Messerschmidt ikke svarede, når kontoret bad ham komme med oplysninger. Den danske politiker hævdede omvendt, at det var EU's svindeljægerkontor, som trak det hele i langdrag.

I september sagde efterforsker Dominik Schnichels til Ritzau, at samarbejdet "ikke have været ideelt" med alle parter.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden