0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix

Brexitaftale forsøger på ny at løse irsk grænseproblematik

Ny brexitaftale medfører kontrol mellem to dele af Storbritannien for at undgå hård grænse på den irske ø.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Fremtiden for grænseovergangen mellem Nordirland og Irland har været en sten i skoen i hele forhandlingsforløbet om brexit, der blev skudt i gang for over to år siden.

Og den aftale, som torsdag er landet mellem EU og Storbritannien, forsøger sig med en ny løsning for at undgå en hård grænse mellem Nordirland og Irland.

»Nordirland skal stadigvæk være med i EU's indre marked for varer, og den kontrol, der nødvendigvis skal ske af de regler, kommer til at foregå mellem Storbritannien og Nordirland. Så kontrollen kommer til at ske mellem to dele af Storbritannien«, siger underdirektør i Dansk Industri Anders Ladefoged.

Nordirland forbliver samtidig en del af Storbritanniens toldsystem, men EU's toldsats vil stadig blive brugt over for varer, som kommer ind i Nordirland udefra.

»Storbritanniens toldmyndigheder vil anvende EU’s toldsats over for varer, som risikerer ellers at glide ind i EU under radaren, fordi der ikke er nogen grænsekontrol mellem Nordirland og Irland«, siger Anders Ladefoged og tilføjer:

»Hvis den vare, der opkræves EU-told på, ender med at skulle bruges inden for Nordirland selv, kan køberen få refunderet forskellen«.

Det er endnu usikkert, om aftalen ender med at blive vedtaget. Den kræver parlamentarisk accept i Storbritannien og i Europa-Parlamentet.

Blandt modstanderne er den britiske regerings nordirske støtteparti, DUP, som fastholder en tidligere udmelding om at sige nej til aftalen.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…
 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (1): Hippier, rock med rock på – og kunsten at score en kasse bajere
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (1): Hippier, rock med rock på – og kunsten at score en kasse bajere

  Henter…

  Tag med på en lydrejse til Roskilde Festival i dette første afsnit af musikpodcastserien ’Roskilde i hjertet’, som fortæller om de første årtier: 1970’erne og 1980’erne. Hør første afsnit her.