0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Ho/Ritzau Scanpix
Foto: Ho/Ritzau Scanpix

Bookmakere »dødsdømmer« brexitaftale før skæbneafstemning

For første gang siden Falklandskrigen i 1982 er Underhuset indkaldt til lørdagssamling - denne gang om brexit.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Efter over tre år med debatter og afstemninger i Underhuset om Storbritanniens udtræden af EU er der lørdag lagt op til afgørelsens time.

Her samles parlamentet i London for at stemme om den aftale, premierminister Boris Johnson torsdag indgik med EU.

Det er første gang siden Argentinas invasion af de britiske Falklandsøer i 1982, at parlamentsmedlemmerne er kaldt på arbejde en lørdag.

Den helt ekstraordinære indkaldelse - 37 år senere - skyldes, at det haster med at få klarhed over, om Johnson kan få opbakning til sin skilsmisseaftale.

Den konservative regeringsleder har lovet, at Storbritannien forlader EU om under to uger den 31. oktober.

Gyserafstemning

For at få sin aftale blåstemplet har Johnson brug for mindst 320 stemmer. Men ingen vover på forhånd at sige, om det vil lykkes. Der er udsigt til en gyserafstemning, som vil forme Storbritannien i mange år, skriver The Guardian.

Johnsons konservative parti har ikke flertal blandt de 650 medlemmer, og flere af hans modstandere forsøger at fremtvinge både en udskydelse af brexit og en ny folkeafstemning.

At det magiske tal er 320 skyldes, at det irske parti Sinn Feins syv medlemmer traditionen tro ikke møder op og stemmer, samt at de fire medlemmer af Underhusets formandskab afstår fra at stemme, skriver BBC.

Kigger man på oddsene hos de britiske bookmakere, er der flest penge at vinde ved at satse på et 'ja' til aftalen. Spilfirmaet William Hill giver indsatsen over to gange tilbage ved det udfald, mens man kun får odds 1,3 ved at spille på, at aftalen bliver nedstemt.

»Oddsene er udtryk for, at Boris Johnsons aftale er dødsdømt«, sagde en talsmand for William Hill torsdag ifølge mediet Walesonline.com

Protester ventes ved parlamentet

Uden for parlamentsbygningen ventes hundredtusindvis af britiske EU-tilhængere at vise deres modstand mod den forestående løsrivelse fra det europæiske fællesskab.

Samlingen i Underhuset begynder klokken 10.30 (dansk tid, red.). Den indledes med en udtalelse af premierminister Boris Johnson om skilsmisseaftalen. Den bliver fulgt op af en debat, og derefter skal der stemmes ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Falder afstemningen ud til Johnsons fordel, skal der inden 31. oktober vedtages en lov, som ratificerer aftalen.

Debatten var egentlig planlagt til ikke at overskride 90 minutter, men det er blevet ændret, så der ikke længere er en tidsgrænse.

Hvis aftalen bliver forkastet, kan Johnson forsøge at få opbakning til at trække Storbritannien ud - ligeledes den 31. oktober - uden en aftale.

Skulle Boris Johnson også tabe den afstemning, er han forpligtet til at anmode EU om mere tid til forhandlinger og udsætte skilsmissedatoen til den 31. januar 2020.

Står det til de britiske vælgere, mener to ud af fem, at Underhuset skal godkende det tilbud, der ligger på bordet. Det viser en YouGov-måling fredag ifølge avisen The Telegraph. 41 procent vil have aftalen stemt igennem, mens 21 procent siger det modsatte.

En joker i lørdagens samling er, at andre forslag kan komme til afstemning. Men det vil Underhusets 'speaker', der svarer til Folketingets formand, først informere om efter Johnsons indledende bemærkninger.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…
 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (1): Hippier, rock med rock på – og kunsten at score en kasse bajere
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (1): Hippier, rock med rock på – og kunsten at score en kasse bajere

  Henter…

  Tag med på en lydrejse til Roskilde Festival i dette første afsnit af musikpodcastserien ’Roskilde i hjertet’, som fortæller om de første årtier: 1970’erne og 1980’erne. Hør første afsnit her.