0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

»Lever vi i det 12. eller 21. århundrede?« Fotos af mishandlede børn udløser protester i Bosnien

Op mod tusind mennesker gik på gaden i Sarajevo torsdag, efter politiker delte billeder, som angiveligt afslører mishandling af handikappede børn på institution.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Str/Ritzau Scanpix
Foto: Str/Ritzau Scanpix

»Lever vi i det 12. eller det 21. århundrede?« spurgte en af demonstranterne på sit skilt i Sarajevo. Fotos, der angiveligt viser mishandlede børn på et børnehjem, udløste torsdag protester i byen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fotos af børn lænket til senge og radiatorer fik torsdag op mod 1.000 bosniere til at protestere foran regeringshovedkvarteret i Sarajevo. Det skriver flere internationale medier, heriblandt Al Jazeera og The New York Times.

Billederne, som angiveligt er taget over et år på børnehjemmet Pazaric, er blevet delt af oppositionspolitikeren Sabina Cudic fra partiet Nasa Stranka.

»Det her kan sammenlignes med moderne slaveri«, sagde Cudic onsdag til et pressemøde i Sarajevo, efter hun havde fremlagt billederne, som udløste demonstrationen torsdag.

Ifølge netmediet BalkanInsight krævede demonstranterne en øjeblikkelig undersøgelse af forholdene på Pazaric, som huser op mod 300 børn med særlige behov.

»Lever vi i det 12. eller det 21. århundrede?« spurgte en demonstrant på en af protestskiltene.

Demonstranterne krævede også, at børnehjemmets ledelse og bestyrelse fyres øjeblikkeligt.

Str/Ritzau Scanpix
Foto: Str/Ritzau Scanpix

Ingen handling

Sabina Cudic har begrundet offentliggørelsen af billederne med, at parlamentet hidtil har forsømt at handle på advarsler om mishandling af børnene på Pazaric.

Afsløringerne fik onsdag lokalstyret i Sarajevo og premierminister Fadil Novalic til at bede distriksanklageren om at efterforske sagen.

Direktøren fra børnehjemmet i Pazaric, Redzep Salic, afholdte også en pressekonference onsdag.

Her beskrev han offentliggørelsen af billederne som et angreb mod personalet, og kritiserede Cudic for at bruge børnene politisk.

»Sabina Cudic var her med kommissionen for et par dage siden, og hun fortalte os intet«, sagde Salic ifølge BalkanInsight.

»Havde hun sagt noget om det her, så ville vi afgjort have reageret«.

Forholdene på børnehjemmet møder kritik fra blandt andet Red Barnet, EU’s delegation i Bosnien og UNICEF i Bosnien og Herzegovina.

Str/Ritzau Scanpix
Foto: Str/Ritzau Scanpix